söndag 9 juni 2013

Jena och Heidelberg


Vy över Jena från cirka 1900


Jena av idag (lånat foto)


Heidelberg från 1670- förevigat av Gerrit Berckheyde


Jena och Heidelberg är två romantiska städer- den förra känner jag dåligt till men den senare kom jag till som ung och blev omedelbart förälskad. Heidelberg ligger vid floden Neckar och hela staden är faktiskt insvept i det romantiska än i dag. Gatorna i den äldre delen av staden bär på minnen av en annan tid och det känns. Heidelberg har liv och rörelse och så mycket känsla.

Jag bodde förstås inte i själva Heidelberg utan i Sandhausen som ligger en bit utanför- fast inte minns jag Sandhausen som det framstår idag på Wikipedia-jag ser bara ett stort vitt hus på Friedrichstrasse framför mig, ett hus som hade en skjortfabrik på bottenvåningen och så den där vindsvåningen som jag delade med tre irländare. Hyresvärdinnan var något kolerisk och inte blev det bättre av att jag klampade uppför trapporna i trätofflor. Några foton från den här tiden finns inte- alla minnen är i stället inetsade i huvudet och där kommer de att förbli till dess att antingen sinnet fördunklas på mig eller att jag går in i en annan dimension.

Nu har jag ägnat lite tid åt att leta böcker av och om de där kvinnliga tyska romantikerna som jag tycker känns så viktiga. Jag tackar Klemperer för de fina tipsen för vidare läsning och jag har lyckats hitta Ellen Keys bok om Rahel Varnhagen - ett exemplar fanns faktiskt på Malmö stadsbibliotek. Det blev också några inköp från nätantikvariaten..... Fortsättning följer.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Vandrar man upp i de skogsbeväxta sluttningarna runt Heidelberg så finner man en del mindre trevliga påminnelser från nazitiden.

Förövrigt så skriver ju Håkan Andersson en del om Heidelberg i en av sina böcker i sin s.k. Gotlandskvartett, men jag minns inte vilken?

Ingrid sa...

Kurt: Dit/där vill jag nog inte vandra även om man inte kan radera bort historien- den finns där ju- överallt. Håkan Anderssons böcker har jag inte läst så nu gjorde du mig nyfiken.

Hanneles bokparadis sa...

Det finns en stad/by med mitt flicknamn.

Ingrid sa...

Kul, Hannele!