torsdag 6 juni 2013

Implora paceSå lyder texten på Victoria Benedictssons grav på Vestre Kirkegård i Köpenhamn- gravstenen är enkel utan övriga utsmyckningar. 

Victoria Benedictsson är en författarinna som alltid kommer att fascinera och förbrylla- jag spår säkert inte fel när jag säger att flera böcker kommer att skrivas om henne.


Birgitta Håkanssons bok om Victoria Benedictsson har som sagt fått blandad kritik (och en hel del negativa recensioner). Jag tycker ändå att det är intressant läsning (och man kan ju sila bort det man inte gillar - och försöka låta bli att reta sig på dålig korrekturläsning)- Jag kanske inte tänker och tror som Håkansson i mångt och mycket men eftersom boken grundar sig på en hel del nya källor tycker jag gott att man kan läsa "Intill döden trött" och få ytterligare några pusselbitar till ett kort, svårt och gåtfullt liv. (Boken innehåller också många fina foton).

Jag kan också tillägga att Fredrik Bööks numera mycket kända biografi över Benedictsson också fick en hel del syrliga kommentarer i pressen på sin tid. Jag har ett recensionsklipp från den 4 januari 1950 med titeln "Dålig doft kring bra bok". Det var kanske närmast Bööks metoder att marknadsföra sitt alster som kritiserades men dock. "Det måste nog slås fast, att om någonsin en god och aktningsvärd och riktig sak blivit grymt misshandlad av sin handhavare så är det denna aktpublikation om Victoria Benedictsson och Georg Brandes. Besynnerligheterna är av den art att man vill kalla dem psykologiska mysterier. Man tar sig för pannan och undrar om man ser rätt."

År 1928 gav Axel Lundegård ut "Victoria Benedictsson (Ernst Ahlgren) Dagboksblad och brev samlade till en levnadsteckning". Två band omfattar de här dagboksbladen och det är Bonniers förlag som gett ut.En annan bok om Victoria Benedictsson (som jag tyvärr inte har själv men som säkert finns att låna på många bibliotek ännu) är Margareta Sjögrens "Rep utan knutar".  Det finns annars en mängd andra levnadsteckningar- det är bara att titta in i nätbokhandeln. Glädjande nog finns också flera av Victoria Benedictssons romaner i nya utgåvor att köpa . "Fru Marianne" (t ex) kan man läsa som e-bok (och även "Pengar")..

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag har en del om henne

Ingrid sa...

Hannele: Victoria Benedictsson har det skrivits väldigt mycket om, tror jag. Hon upphör aldrig att fascinera.