fredag 7 juni 2013

Om romantik i Jena och mycket mer....


Det här är en bild av stora torget i Jena och den är från cirka 1900- nästan exakt hundra år efter det att den så kallade Jena-romantiken hade sin blomstringstid. (Sedan flyttade romantiken till Heidelberg).

Om Jena och mycket annat läser jag i Sven-Eric Liedmans senaste bok "Livstid". (Ytterligare en volym som fick följa med mig hem från biblioteket häromdagen. )Det finns mycket lärdom att inhämta i Liedmans bok- han skriver om många och om varierande ämnen. Här avhandlas Rumi, Kierkegaard och Goethe- 2010-talets kapitalism och twittrande- tidens flykt -och så skriver Liedman om prästen Söderberg från Österlen och hans vindlande vägar i livet (nog så fascinerande faktiskt).

"Tid är en abstrakt med mätbar grundstorhet som kan uppfattas som analog med de rumsliga dimensionerna och omfattar det förflutna, nuet och det tillkommande." (nationalencykolpedins definition).

På sidan 25 skriver Liedman så här: "Det förflutna är vattnet som flutit förbi i den flod som man aldrig kan stiga ner i två gånger".

Ett annat citat som fångar in mig är det som Liedman lånar från Goethe (sidan 94) - Goethe beklagar de människor som utgjuter sig över tingens flyktiga karaktär och så säger han " Är det inte just därför vi är här, för att föreviga det flyktiga?"

En tänkvärd liten bok- som avslutas så här:

"Jag inbillar mig att fromma människor tror att uppståndelsen efter döden ska vara ungefär som uppvaknandet efter en kärleksakt. Själv tror jag att döden är som intigheten när man är nedsövd under en operation. Men det är dessförinnan som livet breder ut sig, ändligt och oändligt på samma gång, tragiskt och fullt av komik, sorgligt och lyckligt.
I livet ryms allt. Allt."2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

den får jag nog ta mig en titt på! tack för tipset, Ingrid!

Ingrid sa...

Mrs C: Jag tyckte att boken var både tänkvärd och inspirerande.