torsdag 20 juni 2013

Wonderful, wonderful CopenhagenFast jag hann inte med några bokhandelsbesök, tyvärr. Det får bli nästa gång. Jag tittade bara som hastigast in på Magasin du Nords tredje våningsplan (det är väl kanske en bokhandel men en skugga av sin forna skapelse.....). I år är det Kierkegaards år, det kunde man i alla fall konstatera för på ett bord låg en massa böcker av och om den kände filosofen, dock inte Brandes bok.

Varmt och kvalmigt var det men det är alltid lika roligt att komma till "Byen". Fin Degasuställning finns att beskåda på Glyptoteket (det blir nästa tur) och ja, på Köpenhamn tröttnar man inte i första taget. (men trött blir man i benen).

Gottlieb Ernst Clausen Gad 1830-1906

Jag saknar Gads bokhandel - den har flyttat från Vimmelskaftet (sedan 2009) och finns nu på Fiolstraede (inte så långt från Nörreport). Det är en bokhandel med anor och den var ett litet andningshål på väg från Havnegade och till Raadhusplatsen (då Ströget var en fin affärsgata och inte som nu en mardröm av krimskrams och affärer som finns på så många andra platser)- det var den gången man for över Sundet med båt och gick i "rätt riktning".

Gad var förläggare, bokhandlare och han grundade sin "Gads boghandel" redan år 1855. I över 150 år var den sedan kvar innan även den fick maka på sig för "skräpkulturen." Gad blev så småningom "Ridder af Dannebrog" och han ligger begraven på Assistenskyrkogården.

Nästa gång jag åker över Sundet blir det med Nörreport som avstigningsstation.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

kanske ska vi till København i augusti, i fall vi inte stannar i Lund, men där finns nog inga böcker till mej...

Ingrid sa...

Hannele: Helt säker ska du inte vara :-)