söndag 30 juni 2013

Cluj


Regniga dagar passar det bra att sortera papper och annat- ett försök att bli av med onödig ballast. Jag hittade en låda med gamla vykort och så fastnade jag... de här gamla minnena kan jag givetvis inte kasta bort.

Min far var esperantist och under 1930-talet reste han till både Paris och London på så kallade "esperantistläger". Han knöt många kontakter och kort och brev skickades och mottogs från olika håll i Europa.

Cluj, står det på vykortet och det är ett vykort med tre olika språk. Framsidan har både rumänska "Cluj - Palatul Justitiei" och ungerska "Koloszvár. Igazságügyi palota"inpräntat. Staden hade många namn. Rumänska Cluj blev till Koloszvár på ungerska och till Klausenberg på tyska. Baksidan är fylld av esperanto (jag förstår inte mycket, tyvärr.)


Samma vy som ovan men cirka 100 år senare... justitiepalatset står kvar... (fotot är lånat).

Cluj ligger i Transsylvanien (eller på tyska Siebenbürgen) och det är en stad med en relativt stor ungersk befolkning. (Under andra världskriget vandrade staden från rumänsk ttill ungerskt och igen till rumänskt styre.) Cluj är en mycket kulturell stad och har en rik historia. Massor att läsa finns det HÄR .


Lacul din Parc- Sétadéri tórészlet. Cluj. Vykort från 1933.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Släng bara inte gamla vykort, antikvariat tar emot...

Hannele på Hisingen sa...

jag har en kompis från Transsylvanien

Ingrid sa...

Hannele: Jag undviker att slänga de gamla vykorten- många avbildar ju vyer som inte längre finns.... Jag blev väldigt glad över att hitta kort från just Transsylvanien. Har du varit där Hannele?