onsdag 17 augusti 2011

Ytterligare en "Elizabeth Taylor"

och jag har alltså läst ut "In a Summer Season"från 1961. Hon var säkerligen långt före sin tid i mycket, Elizabeth Taylor. I den här romanen behandlar hon den något äldre kvinnan som har en tio år yngre man- och så är det också ämnet "styvfamiljer". Många anser att "In a Summer Season" är den bästa av alla Taylors romaner- jag vet inte om jag delar uppfattningen men visst är den läsvärd och den väcker många tankar.

Kate är ganska nybliven änka men har nu gift om sig med Dermot som alltså är tio år yngre. Det är ett förhållande som bygger på sexuell passion- Dermot och Kate har egentligen annars inte mycket gemensamt- och Dermot är en man utan stadga i tillvaron. Han saknar arbete och lyckas aldrig upprätthålla de jobb han får- han är en drömmare. Kates båda barn Tom och Louise bor hemma - Tom arbetar för sin farfar och Louise går i skolan. Att Louise har problem och att hon saknar sin far är helt uppenbart men det uttrycks aldrig direkt.

En stark bifigur är "tant Ethel" - en äldre cellospelande dam som Kate "tar hand om"- hon smyger omkring i huset med sin illaluktande cockerspaniel. I porträttet av Ethel tycker jag att Elizabeth Taylor riktigt excellerar med både humor och även viss medkänsla. Ethel och hennes väninna Getrude älskar att skvallra och de talar gärna om sex (som ingen av dem har någon erfarenhet av). (Båda två har dessutom suttit i Holloway-fängelset och jag tippar att de har varit suffragetter en gång i tiden).

Ett annat mycket lyckat porträtt är det av hushållerskan, Mrs Meacock, som arbetat i en amerikansk familj och därför har pippi på att slänga ananaskivor i alla maträtter....

I Elizabeth Taylors romaner händer det inte så mycket- det är inte det som är behållningen- det är porträtten som är hennes stora styrka. En bok om mänskliga svagheter kan man kanske kalla "In a Summer Season" för. Mycket läsvärd och med många fina iakttagelser. Slutet är kanske lite för drastiskt för att verka "äkta".

Nu fortsätter jag med "At Mrs Lippincote's"-som kom ut redan 1945.

Inga kommentarer: