tisdag 9 augusti 2011

Madeleinekaka....

BLM:s januarinummer för 1956 fick den effekten. På baksidan hittar jag en stor annons "När bokfloden sjunkit undan återstår två toppböcker"- den ena av dessa är Sara Lidmans "Hjortronlandet" och så sätter minnets kvarnar igång helt plötsligt. De tar mig till en liten, liten lägenhet på Hospitalsgatan i Malmö- och det är nog sent 50-tal. Här bor min farmor. Några böcker ägde hon inte men hon lånade det hon ville läsa på Malmö Stadsbibliotek- och speciellt gärna läste hon romaner av Moa Martinson och Sara Lidman.

Så blixtrar det till i skallen på mig- en radioföljetong... det var "Regnspiran" som någon läste högt ur (kan det ha varit Sara L själv?)- jag minns att det var otäckt- berättelsen om den synska flickan Linda, pappan som hugger sig i benet med yxan.... Farmor lyssnar intresserat och jag kryper nog ihop för det var kusligt.

Två böcker av Sara Lidman har jag hittat i hyllorna- och jag får sådan lust att läsa Regnspiran igen (jag läste den som tonåring). Förra veckan hittade jag Birgitta Holms biografiska bok- "Sara i liv och text"- den slumpades bort för tio kronor.

"Hjortronlandet" har jag inte läst- HÄR en fin recension av den boken.


6 kommentarer:

bokrikedom sa...

Jag läste också Regnspiran som tonåring, och har även läst om den som vuxen - jag älskar språket i den boken! Hjortronlandet kan jag rekommendera, också en mycket fin bok!

Ingrid sa...

Bokrikedom: Jag måste absolut läsa om. Hjortronlandet ska jag låna hem. Å det snaraste!

Sanna sa...

Regnspiran är verkligen fantastisk. Jag läste den förra sommaren när jag hade en liten vurm för svenska författare från 1900-talets första hälft och den var nog den bästa i den högen böcker som jag plöjde igenom då.

Ingrid sa...

Sanna: Jag har "Regnspiran" på nattduksbordet- otroligt bra! Jag läser ett kapitel i taget.

Anonym sa...

Nu läser jag, fyra år senare, "Regnspiran". Det är anspråksfull för mig och kanske för alla som inte har svenska som sitt modersmål. Men jag är ganska förtjust. Dialekt finns också, men jag läsde om "Tjärdalen", då finns mer.

Det är alltid lite dyrt att köpa böcker från Sverige (portot), men nu är jag i hög grad nyfiken! Att läsa Regnspiran som tonåring måste ha visserligen varit bra! Jag beundrar Sara Lidmans språk nu även långa år efter universiteten, men det finns böcker man älskar speciellt som tonåring :).

Sara Lidman verkar att vara okänd i Tyskland nu, men omkring 1968-75 publicerades flera böcker av henne, i båda delar, BRD och DDR. Oj, nu skulle jag vilja läsa "Jerbane-epos" av 1977-85 med "Din tjänare hör", "Vredens barn", "Nabots sten", "Den underbare mannen" och "Järnkronan".
Men också tidigare böcker som "Hjorntronlandet"!
Varför finns ingen bokhandel med tusentals svenska böcker här :)? I mitt utgåva av "Regnspiran" fanns en bild av Sara Lidman, då var hun 35, hun har blommorna i handen och verkar att vary lycklig och 'okonstlad', väldigt sympatisk.

Ingrid sa...

Klemperer: Jag tycker mycket om just "Regnspiran" och jag har så fina minnen av och med den boken. Så bra att du har lyckats få tag på Sara Lidmans böcker. Jag förstår att det kan vara svårt och dyrt. Jag önskar precis som du att det funnes flera välsorterade bokhandlar och jag i min tur skulle bli lycklig att hitta en med tusentals tyska böcker! (Men det är förstås bara en dröm....).