onsdag 23 juni 2010

Eviga följeslagare


I mitt sovrum har jag en smal vägghylla- kanske har den plats för drygt en meter av böcker. I den har jag ställt mina käraste klenoder- för det måste jag kalla dem- de böcker som följt mig genom livets olika skeden och som inspirerat, tröstat och ibland också ändrat tillvaron för mig.

-

De representerar också olika tidpunkter i livet- och jag kan minnas och se tillbaka tillsammans med dem. Först ut blir "The Moon and the Sixpence" av William Somerset Maugham- boken som så ändrade mitt liv- den handlar om Charles Strickland som går från att vara en borgerlighetens föredöme (han är bösrmäklare) till att lämna allt och ge sig iväg till en plats långt borta.... (handlingen bygger på Gauguins liv). Jag packade också en gång två väskor och satte mig på ett sydgående tåg.... och hamnade i Heidelberg. Visserligen inte så exotiskt som Söderhavet men tillräckligt långt borta för mig.

-

Det leder mig till nästa viktiga bok - Andrew Marvells samlade dikter. I Heidelberg bodde jag i en liten vindsvåning ovanpå en skjortfabrik-tillsammans med tre halvgalna irländare varav en av dem var den stora passionen....). Passionen läste Andrew Marvell för mig (och jag blev så klart oerhört imponerad)- To His Coy Mistress.... "Had we but world enough and time.... etc). (Skjortfabriken ägdes av en kolerisk tysk "Frau". Hon hade inget sinne för humor eller snarare skilde sig väl irländskt sinne för humor från tyskt. Hon gillade heller inte ljudet av svenska trätofflor.)

-

Min kära väninna Susan (som så tragiskt gick bort i vintras) gav mig "Leaves of Grass" av Walt Whitman (som hon själv tyckte var det bästa som skrivits). Om jag råkade hamna på en öde ö vore det här den diktsamling jag skulle ta med mig. Captain, my captain är en av många mäktiga dikter i den här samlingen.

-

Goethes Faust är en annan bok på min "special-hylla"- det går rysningar längs ryggraden på mig när jag läser raderna där Faust säljer sin själ till djävulen... "Verweile doch du bist so schön".

-

Peer Gynt... Peer Gynt... som rastlöst irrar runt i världen för att till slut komma hem till sin troget väntande Solveig. Jag såg pjäsen som barn -med Naima Wifstrand som Åse och Max von Sydow som Peer Gynt - uppsatt på Malmö Stadsteater. Det finns så mycket "värt att stryka under" i Peer Gynt ....

-

Så usigelig fattig kan en sjæl da gå
tilbage til intet i det tågede grå.
Du dejlige jord, vær ikke vred,
at jeg tramped dit græs til ingen nytte
Du dejlige sol, du har sløset med
dine lysende stænk i en folketom hytte.
Der sad ingen derinde at varme og stemme;–
ejeren, siger de, var aldri hjemme.
Dejlige sol og dejlige jord,
I var dumme, at I bar og lyste for min moer.
Ånden er karrig og naturen ødsel.
Det er dyrbart at bøde med livet for sin fødsel.–
Jeg vil opad, højt, på den bratteste tinde;
jeg vil endu en gang se solen rinde,
stirre mig træt på det lovede land,
se at få snedyngen over mig kavet;
de kan skrive derover: «her er Ingen begravet;»
og bagefter, – siden –! Lad det gå, som det kan.

-

"The Book of Chuang Tzu" - mitt exemplar är tummat och slitet- läst och läst om och om igen- så oerhört mycken kinesisk visdom och så mycket att fundera på för en västerländskt formad hjärna.

-

Once upon a time, I, Chuang Chou, dreamt I was a butterfly, fluttering hither and thither, to all intents and purposes a butterfly. I was conscious only of my happiness as a butterfly, unaware that I was Chou. Soon I awaked, and there I was, veritably myself again. Now I do not know whether I was then a man dreaming I was a butterfly, or whether I am now a butterfly, dreaming I am a man. Between a man and a butterfly there is necessarily a distinction. The transition is called the transformation of material things.

-

På min hylla finns också en bok som är lite udda i sammanhanget- en bestseller skriven av Michael Shaara. "The Killer Angels". Den vann han Pulitzerpriset med (1975) den blev också till filmen "Gettysburg". På en tidrymd av tre dagar täcker Shaara upp hela detta slag som blev vändpunkten för det amerikanska inbördeskriget. Han kryper under skinnet på generalerna och skapar också en egen huvudperson (helt fiktiv alltså) i Kilrain- den garvade soldaten som varit med i de flesta slagen hittills. Filmen blev mycket påkostad (Turner productions- 1994) och fokuserar på John Buford - Joshua Chamberlain - James Longstreet och George Pickett. Alla mycket viktiga aktörer i detta fasansfulla slag som lämnade tiotusentals döda efter sig.

-

För mig är alla dessa böcker "eviga följeslagare"- de må vara slitna och lite tufsiga men sliten och tufsig börjar ju även jag bli... så vi är i gott sällskap.

4 kommentarer:

Hellre barfota än boklös sa...

Vad härligt det låter med en egen hylla med böcker som är dina alldeles egna klenoder. Jag har några jag med som betyder lite extra, som jag fått av människor som betyder mycket för mig. Jag har dem dock inte på någon speciell hylla men det låter som en bra idé! Tack för att du delade med dig av dina klenoder.

Ingrid sa...

Titti-jo,så är det- vissa böcker är alldeles speciella- och ofta är det sådana som du fått av personer som betytt mycket dig. Det känns bra att kunna ha dem på en plats.

Vixxtoria sa...

Åh, nu blir jag inspirerad att samla mina egna mest älskade böcker på en hylla...

Annars var det ju oerhört spännande hur de samtidigt berättar din livshistoria. Jag önskar att jag hade haft nån stor passion med litterär smak i min ungdom, men av nån anledning blev jag mest förälskad i folk som gillade Stephen King och Wilbur Smith.

Om jag hade en hylla finns det viss risk för att Peer Gynt och Faust också hamnar på den, förresten.

Och till hösten reser jag till Heidelberg några dagar. Det är en jobbresa, och kommer inte ge mycket utrymme för sightseeing, men är det något särskilt jag inte borde missa (förutom den där skjortfabriken då ;-) )

Ingrid sa...

Vixxtoria: Åh, Heidelberg- jag älskar Heidelberg- men mina minnen därifrån är gamla och det jag såg kanske inte lägre finns kvar- förutom slottet förstås... Hauptstrasse minns jag som "gatan där allt hände"- och så var det spårvagnar....och det var sommar precis som nu... glöm inte att spotta i Neckar för det ska man göra har jag förstått.
Peer Gynt och Faust- ja, de har de stora livsgåtorna i sig. De går aldrig att läsa klart....