fredag 11 juni 2010

Citat

"Ord börjar sorla i mitt huvud och därefter uppstår ett ljussken, redan flimrar enstaka stavelser till, och ur alla inbäddade satser flyger färgglada kommateckan ut, och punkterna som en gång var svarta svävar som luftballonger under min hjärnas tak, för i boken som är härlig och som jag håller på att hitta fram till ska allt vara som EXULTATE JUBILATE. Om en sådan bok fanns, och en vacker dag måste den finnas, då kommer man att kasta sig på marken, yr av glädje bara efter att ha läst en enda sida, man kommer att göra glädjesprång, man kommer att bli hjälpt, man fortsätter att läsa och biter sig i handen för att inte skrika av lycka, man står nästan inte ut, och medan man sitter på fönsterbänken och läser kastar man konfetti över människorna nere på gatan, så att de häpna stannar upp, som hade de hamnat i en karneval, och man kastar ner äpplen och nötter, dadlar och fikon, som vore det julafton, man lutar sig ut från fönstret utan svindel och ropar: Hör bara, hör! Se bara, se! Jag har läst något underbart, får jag läsa det för er, kom närmare allesammans, det är så underbart!
-
Ingeborg Bachmann: Malina. Översättning: Linda Östergaard. Salamonski förlag.

3 kommentarer:

Hermia Says sa...

Precis på den sidan har jag vikt ett litetlitet hundöra, tänkt att det där ska jag citera längre fram!!! Nu finns det fina här!! Riktigt så är Malina inte än för mig, däremot Byggmästars dikttrilogi. Blir spritterglad av dem.
Betyder detta att vi läser samma bok, förresten?

Hermia Says sa...

Blev så till mig av citatet att jag inte läste längre ned i din blogg - vi LÄSER ju samma bok!!

Ingrid sa...

Jag håller med dig Hermia- riktigt så är inte Malina för mig heller- men jag har inte hunnit så långt ännu. Det var du som fick mig att plocka fram boken ur gömmorna.... så jag är dig stort tack skyldig. Byggmästars bok vill jag väldigt gärna ha... jag tycker så mycket om hennes ordlekar och man blir verkligen glad av hennes dikter.