onsdag 16 juni 2010

En ömtålig balans - A Fine Balance av Rohinton Mistry

Mistry börjar med att citera Honoré de Balzac (från Pappa Goriot) :
-
" Holding this book in your hand, sinking back in your soft armchair, you will say to yourself; perhaps it will amuse me. And after you have read this story of great misfortunes, you will no doubt dine well, blaming the author for your own insensitivity, accusing him of wild exaggeration and flights of fancy. But rest assured: this tragedy is not a fiction. All is true."
-
"En ömtålig balans" (som jag har läst på engelska) har fyra huvudpersoner och runt dem en mängd bipersoner som också ger färg åt berättelsen. De fyra har från början ingenting gemensamt alls- ödet för samman dem och så berättar Mistry sin historia om först- Dina Shroff Dalal - den begåvade, envisa kvinnan med den enormt starka integriteten- men hon är kvinna... och hennes öde blir tungt och svårt
-
- om Ishvar och hans brorson Omkrapash- de som från början skulle ha blivit garvare/läderarbetare om de följt de kastregler som gällt för dem- men de vågade steget och bytte inriktning till skräddare i stället.
-
slutligen förs Maneck Kohlah in i handlingen- en ung student på väg till den stora staden Bombay (precis som Ishvar och Omkrapash).
-
Samtliga dessa fyra får vi följa från vaggan till slutet (nästan)- och det är en bitvis rolig men mestadels mycket svår och sorglig historia som skrivs på över 600 sidor. Fram och tillbaka läggs bitarna precis som i det lapptäcke Dina sömmar på under många av bokens sidor. Lapptäcket är egentligen huvudperson nummer fem- det har en stor symbolisk betydelse som inte ska underskattas.
-
Det Indien vi möter är ett korruptionens Indien, ett kastsamhälle med hårda oskrivna lagar och där alla slås för sin överlevnad. Det blir mycket brutalt ibland. Den fattigdom som skildras är av ett slag som vi västerlänningar inte kan föreställa oss ens i vår vildaste fantasi- en sådan värld blir mycket grym. Mistry skyggar inte för något- självmord, misshandel, tvångssterilisering, svår sjukdom, brutala mord- ja listan kan göras mycket lång. "En ömtålig balans" är en av de starkaste böcker jag läst på länge- jag är numera inte så lättrörd men jag fick tårar i ögonen flera gånger under läsningens gång för jag vet att även om detta är en skönlitterär bok så baserar den sig på en verklighet som kanske är än värre ibland. Speciellt de två skräddarnas öde blev ibland så oerhört tungt att ta till sig.
-
Jag kan inte nog rekommendera den här boken- den handlar om ett Indien som jag tycker att man måste läsa om. Det går inte att värja sig.

3 kommentarer:

Feelgoodbibliotekarien sa...

Tipsar om ditt inlägg på facebook idag https://www.facebook.com/pages/Feelgoodbibliotekarien/254742677964918?ref=hl

Jag gillar Mistry och letar alltid efter En ömtålig balans när jag är på loppis.

Ingrid sa...

Tack ska du ha. Mistrys böcker tycker jag mycket om. Hoppas att du hittar "En ömtålig balans"!

Unknown sa...

Har nyss läst "en ömtålig balans" för andra gången . En helt fantastisk bok tycker jag också . Bott ett år i Indien 1974-75 ,Hans Stigzelius