måndag 11 mars 2019

25-öres böckerna

Illustration av Camille Flammarion

Väl nedbäddad i min säng - hostande och nysande och tämligen utmattad- hoppas jag på bättre tider. Läsningen blir det si och så med men jag lyckades asa fram ( asa är rätta ordet) en av Per-Erik Lindorms bokfilmer (del tre -1907-1918) och nu försöker jag hantera den så gott det går i horisontalläge. Jag kunde ha valt något mera praktiskt kanske men jag behöver något lättläst. År 1910 var ett händelserikt år och jag fastnar för en artikel om de så kallade 25-öres böckerna som gavs ut en gång på Nordiska Förlaget. ” En eller två volymer varje vecka— volymer om 160 om 224 sidor á 25 öre” och med ”eleganta omslag i 3-färgstryck”.  En sympatisk utgivning kan jag tycka - en som säkert bidrog till mera läsande. En hel del av författarna är okända för mig men det finns också ”berömdheter”. Glömskans mörker har omslutit många av de här böckerna men jag har hittat två författare från den stora strömmen som jag vill kika närmare på ( när jag slutat snörvla och hosta). Camille Flammarion (1842-1925) var astronom och han skrev mängder av böcker - mest populärvetenskapliga sådana men med dragning åt science fiction. Det finns en mängd svenska översättningar ( av äldre datum) och de går säkert att hitta i digitaliserad form.


Gilbert Parker (1862-1932) var en kanadensisk författare och han skrev gärna berättelser från Quebec. ”På maktens höjder” blev en storsäljare på sin tid. Här handlar det om den engelska erövringen av Quebec. Åter igen - svensk översättning finns men av modell äldre.

5 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag har några gamla svenska, jättesöta, krya på dig

Rak i ryggen sa...

Fina omslag. Krya på dig!

Mrs Calloway sa...

Flammarion kommer jag ihåg att min Morfar brukade tala om. krya på dig! mina bihålor lurar på mig

Ingrid sa...

Tack. Det gäller att ta det försiktigt under vårvintern.

deckarsamlaren sa...

Jag är samlare av äldre svenska deckare (före ca 1940). Många av dessa kom ut i 25-öreshäften. Tyvärr slängs idag nästan all denna typ av böcker. Om någon har deckare från denna tid är jag mycket intresserad. Ps Många svenska författare skrev under pseudonym . t.ex. Robinson Wilkins. Med vänlig hälsning Jim jim.vigren@gmail.com