tisdag 5 mars 2019

Berättelser från näckrosornas stad

Lycksjön - här utan näckrosor. (Lånat foto).

Lyck betyder näckros ( av den gula sorten) på prusiska och en gång var Lyck huvudstad i Masurien. Idag heter staden Elk och Masurien hör numera till Polen. Den relativt nyligen bortgångne tyske författaren Siegfried Lenz framlevde sina första år här vid stränderna av Lycksjön och i novellsamlingen ”Vinter- of julefortaellinger” minns han den tiden. Jag vet inte om dessa noveller har blivit översatta till svenska men boken jag har framför mig just nu är alldeles ny och utgiven på Hovedland förlag och översättningen till danska är gjord av Inge Nissen. Passande nog är den tryckt i Sydslesvig.
Det är vinterlandskap som möter läsaren - slädfärder på lömsk is ( och det tar en ände med förskräckelse) och isfiske. Det kräver sin man ( eller kvinna) att stå ut med kyla och is på jakt efter bytet där under sjöns skyddande pansar ( med mig har jag också min mans berättelser från isfisketurer i ett tillfruset och ogästvänligt Massachusetts - isfiske är en härdande sysselsättning). En av Lenz noveller har just den passande titeln ”Isfiskeri”. Isen bör vara tjock och blå och hålla för en hästskjuts, först då kan man bege sig ut med sina fiskeredskap i högsta hugg på jakt efter gäddor och andra delikatesser.

Idel relativt korta noveller som är både fantasifulla och realistiska. En sällsam tillbakablick på en sällsam plats och en tid som aldrig mera kommer igen.


Inga kommentarer: