tisdag 23 oktober 2018

Till minnet av en mor



Hon ser rakt in i kameran med en antydan till ett leende. Hon är Netka, Philippe Labros mor. Om henne handlar boken som tyvärr bara finns att läsa på franska (nu). Philippe Labro (f. 1936) är en fransk författare, journalist och filmskapare och han har många böcker bakom sig- mest populär har hans skildring av studieåren i USA (1950-tal) blivit och här finns en engelsk översättning.

Jag har läst berättelsen om Netka som är en hyllning till och ett ömsint porträtt av en älskad mor. Historien om Netka - eller Henriette- tar sin början i Dresden, födelsestaden, och fortsätter sedan i slingrande turer runt Polen, Schweiz och Frankrike. Netka är ett övergivet barn och hon får växa upp bland främlingar tillsammans med sin bror.
Philippe Labro visste att modern bar på många hemligheter och när hon till slut började lätta på förlåten hade hon blivit mycket gammal och det hastade att fånga verkligheten bakom detta långa liv. ”Ma mère, cette inconnue” är en historia om enorm styrka, kärlek, tapperhet och en inblick i Europas historia- allt på en gång. Jag kan bara hoppas på att det ska komma översättningar.




Inga kommentarer: