lördag 27 oktober 2018

Sidospår


Jag har börjat läsa ”The Journal of Hélène Berr” ( boken finns i svensk översättning). Hélène var en ung judisk flicka som studerade engelsk litteratur vid Sorbonne-universitetet - det var onda tider och nazisterna hade ockuperat Paris. Hélène skrev dagbok och berättade om tillvaron i den franska huvudstaden som den tedde sig under cirka två år (mellan 1942 och 1944). I mars år 1944 blev hon arresterad och förd först till Auschwitz för att slutligen hamna i ett annat helvete på jorden: Bergen-Belsen. Där drabbades Hélène av tyfus och slogs ihjäl för att hon inte orkade ta sig upp ur sin brits. Fem dagar senare befriades lägret.

I slutet av ”The Journal” hittar man en lång lista på böcker som har omnämnts av Hélène B och jag fastnade redan på sidan 18 i dagboken och jag citerar: ”Last night I went to sleep after reading part two of The Rains Came. It’s magnificent. The more I read the more I find beauty in this book.” ”The Rains Came” är en tegelsten som handlar om Indien och the Raj - upphovsman är Louis Bromfield, som var mycket läst och populär under framför allt 1930-40-talen. Flera av hans böcker blev översatta till svenska men idag är Bromfield en ganska bortglömd författare ( i alla fall här i Sverige) och hans böcker göms ( i bästa fall) inne i magasinens dunkla vrår. ”The Rains Came” blev också filmatiserad med bland andra Myrna Loy i en av rollerna.


- och jag blir inte avskräckt av omslaget utan tänker försöka hjälpa till att få boken ut i friska luften. Fjärrlån är en utmärkt uppfinning.

Inga kommentarer: