fredag 26 oktober 2018

Beckett

L’Allée de Marines av Paul Cézanne

I den första av sina fyra essayer om Samuel Beckett skriver J.M. Coetzee bland annat om Becketts tid i Tyskland under trettiotalet. Under sex månader fick Beckett möjlighet att studera livet, konsten och litteraturen i Tyskland innan fällan slog igen och det stora kriget bröt ut. Om sina iakttagelser skrev han i både brev och dagböcker.
Det är nu Beckett väcks till nytt liv av konsten och han konstaterar ” I used never  to be happy with a picture till it was literature, but now that need is gone.” Det var främst genom Cézannes verk som han fick denna uppenbarelse. ” In Cézanne there is no entrance anymore nor any commerce with the forest, its dimensions are its secret & it has no communications to make”.



Coetzee skriver också om Becketts mycket komplicerade förhållande till modern och om den långvariga psykoanalys han gick igenom för att lösa upp en mängd knutar från barndomen. Denna ”första Beckett-essay” har kort och gott fått titeln ” The Young Samuel Beckett”. Essayen kastar ett förklarande ljus på åtminstone några delar av den gåtfulle irländske författaren.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Intressant! Tack för att du rapporterar från boken. Jag tycker ju mycket om både Beckett och Coetzee. Den här essäsamlingen måste jag bara läsa!

Ingrid sa...

Jenny: Det är en verklig pärla bland essäsamlingar och med flera intressanta författarporträtt ( bland andra Murnane och Patrick White). Jag har nu provianterat en del på biblioteket för Coetzee är så inspirerande.