söndag 28 oktober 2018

Rockwell Kent

Vinter och månsken - tavlan är målad av Rockwell Kent

Litteraturlistan i Hélène Berrs dagbok är precis lagom omfattande och innehåller både kända klassiker och en hel del som torde vara bortglömt idag.


Salamina av Rockwell Kent finns med, en bok som beskriver Kents vistelse på Grönland och som är vackert illustrerad med teckningar av författaren. Kent var en kontroversiell person som inte var rädd att gå mot strömmen. Han drogs till ensliga platser och vistades under långa tider på en ö i Maine, i Alaska och på Grönland för att ge några exempel.

Julen 1918 tillbringade Kent i en liten ” log cabin” på en avlägsen ö i Alaska tillsammans med sin nioårige son. ”A Northern Christmas” blev den passande titeln på boken som kom ut många år senare (1941).


3 kommentarer:

Frede sa...

Fantastiskt! Sådana här tips ur det förgångna är guld värda. Det är ingenting man bara springer på. Det krävs läsning på avsidesstigar för att upptäcka dem. Så, tack för detta! Jag är sporadiskt inne på din blogg och upptäcker då ofta sådana här gyllene tips och små pärlor. Ser också att du i ett par gamla inlägg tagit upp Ernst Wiechert. Jag läste "Det enkla livet" för många år sen och uppskattade den varmt. Återigen, tack för en god blogg och alla intressanta inlägg!

Ingrid sa...

Frede: Stort tack för dina vänliga ord som verkligen gladde mig. Jag tycker mycket om att gå på sidostigar och gärna letar jag i det som anses vara bortglömt. Jag tycker mycket om de böcker jag läst av Wiechert och nog är det synd att det inte kommer nya svenska utgåvor.

Hanneles bokparadis sa...

vilket trevligt tips