fredag 2 juni 2017

En fransk sommar

Boualem Sansal. Algerisk författare.

Det hoppas jag på. Vi översköljs av amerikanskt och engelskt och jag känner ofta att det blir för stor slagsida. (Inget ont om engelskspråkigt i sig). För ett bra tag sedan försökte jag läsa Boualem Sansals dystopi "2084" men gick bet på språket (han skriver en utsökt franska men för svår för mina ringrostiga kunskaper). Nu finns boken i engelsk (och norsk) översättning och möjligen och förhoppningsvis kommer en svensk version också.

"2084" utsågs till årets bästa bok (2015) av den franska tidskriften "LIRE" och den belönades med Franska Akademiens Grand Prix året därpå.

Inspirationen är, som titeln anger, hämtad från George Orwell. Året är 2084 och i kungariket Abistan (uppkallat efter profeten Abi) bekänner man sig bara till en enda gud som man tillber genom att knäfalla nio gånger om dagen. Ingen annan tro tillåts, sekularismens tid är förbi, att minnas andra tider är förbjudet och alla invånare övervakas noggrant. Storebror ser dig. Den som inte rättar in sig i ledet stenas till döds eller blir halshuggen - offentligt. Men- det finns en grupp som vågar tänka självständigt trots dödshotet. De gömmer sig i grottor och i ghetton. De är Abistans sista "fria människor". Två vänner,Ati och Koa beger sig så ut på vandring för att söka efter en sanning som har gömts undan.

Tidskriften LIRE beskrev boken som en blandning av fabel, parodi, satir och science fiction. Nu har jag boken i min hand och på ett för mig bekvämare språk. Jag ska läsa med stort intresse.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för tipset! Jag vill också gärna läsa böcker från andra språk- och kultursfärer än de vanligaste, för att få en bredare bild av världen. Jag ser fram emot att höra mer om den här boken från dig.

Ingrid sa...

Jenny B: man måste bredda sig, tycker jag. Det är lätt att fastna i samma invanda spår. 2084 läser jag med stort intresse, det får ta lite tid. Jag återkommer med mina tankar om den boken inom kort.