torsdag 8 juni 2017

Till minne av Delphine


"Yonville-l'Abbaye, så benämnt efter ett gammalt kapucinerkloster, varav ej ens ruinerna längre finnas kvar, är en köping, belägen åtta mil från Rouen mellan Abbeville- och Beauvaisvägarna, längst in i en dal, vattnad av Rieule, en liten å, som faller ut i Andelle efter att ha satt i gång tre kvarnar, och vari det finns några foreller, som pojkarna om söndagarna roa sig med att meta."
( från Madame Bovary av Gustave Flaubert och i översättning av Kjell Strömberg).

"Madame Bovary, det är jag" sa författaren men damen i fråga har verkligen existerat- åtminstone i sådan form och skepnad att hon kunde ge upphov till romanfiguren. Yonville-l'abbaye motsvarar det normandiska samhället Ry och här bodde en gång en dam vid namn Delphine Couturier- hon blev romanens Emma.

Philippe Delerm har besökt Ry, en mycket charmig plats med gamla vackra hus och omgiven av frodigt grönskande fält med betande kor. En idyll med andra ord. Ännu idag kan man förnimma Emma Bovarys närvaro här - som en lätt dimma som tränger genom stadens gator. Philippe Delerm beskriver allt så levande som om man själv gick där bredvid honom på dessa väl utvalda strövtåg genom det normandiska landskapet och den normandiska historien. "Les chemins nous inventent" kan jag inte slita mig från och den får följa mig ett tag till.

Inga kommentarer: