måndag 4 april 2016

En spännande utflykt


Förf:s skildring av Pekings sällsamt hetsande luft och politiska oro som kontrast till de
närbelägna klosterbyarnas tusenåriga frid verkar djupt upplevad, och hon får en också att tro
på de vidunderliga äventyr som kunna hända ett diplomatsällskap på utflykt från Peking, då även
den tusenåriga friden brutalt brytes av nutiden: en skara avmönstrade soldater vilka som
rövare instorma i klostret, plundrande och mördande. Man tror icke fullt så odelat på bokens
hjältinna, Mrs Leroy, en mycket förtjusande diplomatfru, vilken skulle blivit mera mänsklig
om hon icke med litet för stor överlägsenhet och rådighet avklarat såväl rövarna som en egen
samt flera andra personers kärlekshistorier under picknicken. E. R—n.


Så kan man läsa i Biblioteksbladets årgång 1934. Den svenska titeln på boken blev "Utflykt från Peking" och den kom ut på originalspråket (engelska) år 1932 som förstlingsverk av författarinnan Ann Bridge. (Ann Bridge var pseudonym för Mary Ann Dolling  Sanders O'Malley eller bara Cottie Sanders (1889-1974).

Cottie var en äventyrlig kvinna och hon var enligt utsaga "född med en stark önskan att klättra i berg"- och det gjorde hon med besked. Redan som mycket ung träffade hon George Mallory i Zermatt och de kom att forma en livslång vänskap (Mallory var en av de första att försöka sig på att bestiga Mount Everest och det blev också hans död).

Bergsäventyren tog slut i och med att Cottie gifte sig med diplomaten Owen St Clair O`Malley år 1913, fick tre barn och följde med maken på många resor runt omkring i världen.

Ann Bridge blev en mycket populär författarinna på sin tid (hon var tämligen produktiv) och några av hennes böcker finns att läsa i svensk översättning. Nu är hon bortglömd men en del engelska förlag har gett ut hennes alster på nytt och jag har hittat "Peking Picnic" som jag just nu är i full gång med att läsa. Recensenten i Biblioteksbladet kallar Pekings luft för hetsande- det kan jag inte hålla med om efter cirka 150 sidor- däremot tycker jag att Ann Bridge är en duktig psykolog och de människoporttätt hon tecknar är väl utmejslade.

Fängslande läsning hittills och jag lär nog återkomma med mera om den där utfärden från Peking i början av 1930-talet.


Inga kommentarer: