Tre kinesiska krigsherrar (året var 1926)
Jag har läst ut Ann Bridges debutroman Peking Picnic (Utflykt från Peking) från 1932. Handlingen tilldrar sig i ett Kina som är mycket oroligt och där man inte vet vilken krigsherre som ska regera från den ena månaden till den andra. Ändå lever man i diplomatiska kretsar som om ingenting kan rubba de bekväma cirklar som man vistas inom.
Därför vågar också en grupp av dessa så kallade "foreign devils" sig på att göra en längre utflykt från Peking till ett känt kloster (någon dags färd via åsna). Man ser till att planera väl och att utrusta sig med alla bekvämligheter och givetvis följer en grupp tjänare med på färden också. De flesta i skaran är engelsmän men det finns även fransmän och en stackars amerikansk kvinna med på utflykten. Det blir inte alls som man tänkt sig och den trevliga lilla turen som man hade sett fram emot blir visserligen minnesrik men inte på det sätt man hade trott och önskat.
Peking Picnic är en roman som går i långsam takt och det tar ett tag innan man kommer in i författarinnans sätt att skriva- men det är värt att vara tålmodig för det här är en mycket välskriven berättelse där den inre handlingen är väl då intressant som den yttre (och den sistnämnda blir så småningom spännande nog). Huvudpersonen heter Laura Leroy, en medelålders kvinna som är ett under av klokhet och mod. Dessutom talar hon kinesiska vilket kommer att bli räddningen för gruppen.
Under resans gång utvecklar sig inte mindre än tre kärlekshistorier och de är inte av det banala slaget utan faktiskt något av en psykologisk utvecklingsroman i sig. Det är relationerna mellan de olika personerna som är den stora behållningen i boken (men det är alls inte ointressant att få en inblick i ett idag kanske bortglömt Kina). Jag tycker mycket om Ann Bridges språk också.
And standing there, on her hilltop, regarding the shadowy mountains, she had a sudden vision of those leagues beyond leagues dividing her from those she loved best. Her mind flew in the sky like a bird- over the Central Asian wastes, empty and silent, over mountains, over the bare Persian uplands, and the green shores of the Caspian ; over Europe, murmorous with population and smoky with manufactures, to the narrow ribbon of the Channel, with little England a dark speck on the silver ocean beyond. Over England the smoke was thicker, and the murmur rose to a roar, in which single voices could be heard clearly, raised in complaint: Tim's and Sarah's, high and shrill, Aubrey's deep and gloomy, Grandmère's piping faintly, Rachel's and Richard's flat and definite- all rebuking her, the distant Laura; loved, but careless, inadequate, forgetful.
Peking Picnic är lite av en bortglömd juvel, tycker jag och konstaterar att det trots allt finns förlag som varit villiga att trycka upp boken på nytt. Det tackar vi för. Hos Bokbörsen eller något litet bibliotek någonstans kan man förhoppningsvis hitta den svenska utgåvan.
Betong av Thomas Bernhard
19 minuter sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar