fredag 18 juli 2014

Skånska bilder


Brösarps kyrka (lånat foto)

Bibliotekets magasin är svalt och skönt och dessutom kan man hitta de verkliga godbitarna där inne. Hem kom jag med Ingemar Tunanders "Skånska bilder" (Bonniers förlag, 1977). Här finns mycket att läsa och lära.



På sidan 155 läser jag om Per Daniel Amadeus Atterbom som på midsommardagen år 1817 i uttröttat skick anlände till Brösarps gästgivaregård. (Han var på flykt från Uppsala där han hade blivit anklagad för hädelse och kätteri). Han riskerade att bli relegerad från universitetet så jag förmodar att humöret var mycket uselt. Atterbom fick inte sova så särskilt många timmar utan väcktes av gästgivaren som bjöd in till midsommarfest. Den festen beskrev skalden sedan utförligt i brev till bland andra Esaias Tegnér och Malla Silfverstolpe. Jodå, han roade sig ordentligt och han fick nog i sig en hel del starka drycker för han ramlade in i en vägg och fick sedan tillbringa kvällen sittande men dock flitigt konverserande.

"Då jag ej förmådde dansa, började jag i stället, för att ändå göra skäl för mig, att af alla krafter courtisera och säga bonmots, särdeles åt tre unga flickor ur grannskapet, af hvilka en, som jag beslutat att aflocka en och annan kyss, verkl. var rätt vacker."

Tyvärr använde sig den vackra flickan av fult språk ("ta mig fan") och det verkade tydligen väldigt avtändande på skalden och något kyssande blev det sedan inte tal om. Flickans far hette Peter Bergh och han var "lanthushållare och fritänkare i Rosseaus anda". Bergh var bosatt på Södra Björstorps gård. Om gården och dess historia berättar Ingemar Tunander vidare. Mycket intressant läsning!

5 kommentarer:

Hannele sa...

Atterbom har jag läst lite och i Brösarp har jag haft mycket trevligt.

Hanneles bokparadis sa...

kysst har jag också blivit fast inte av Atterbom ♥

mimmimarie sa...

På Brösarps kyrkogård ligger Hanna begravd. Hon blev mördad av sin man och svärmor i det uppmärksammade Yngsjömordet. Jag har besökt gravstenen med den rörande inskriptionen
Minne öfver hustrun Hanna Johansd
*I N Björstorp 13/3 1867
Mördad af sin man
Per Nilsson
och hans moder
i Yngsjö 28/3 1889
SV. PS 480
Den arma qvinnans
Böner och tårar
Rörde dem alls intet”

Mrs Calloway sa...

tänk, att det var så mycket fart på Atterbom! det var det ingen som sade något om i skolan! inte under senare litteraturstudier heller. han kallades visst Flatterbom, förresten

Ingrid sa...

Hannnele: Brösarp ligger ju så gudomligt vackert!

Mimmimarie: Yngsjömordet har jag läst mycket om (och jag har sett hovrättsakterna). Tunander skriver lite om just Hanna i sin bok. Jag tror att man berörs mycket starkt av Hannas gravsten och hennes förfärliga öde.

Mrs C: Nej precis! Tänk om lärarna hade lagt ner lite mera krut på Atterbom (och andra)- då hade avgjort undervisningen varit mycket mera intressant och kanske hade man helt självmant börjat läsa Atterboms alster. Flatterbom verkar vara ett passande namn :-)