Fotot är lånat.
Landskrona är ingen vacker stad men den ligger vackert och så har man ju citadellet. Mäktig ligger den stora fästningen där än idag (uppförd på 1500-talet). När jag vandrade runt på gräsmattorna såg jag betande får och familjer som bara njöt av dagen med medhavd matsäck. En idyll med andra ord.
I Landskrona tjänstgjorde författarinnan Selma Lagerlöf som lärarinna under åtskilliga år. Det finns en liten utställning om den tiden i hennes liv på Landskrona museum.
På citadellet handlar det om helt andra kvinnor . Den stora anläggningen började nämligen användas som fängelse redan på 1700-talet och så småningom blev det livstidsfångar som placerades här. Under 1900-talet blev det kvinnornas tur att få husrum innanför de tjocka, ogenomträngliga murarna.
Jag är tacksam över att de här väggarna inte kan tala men atmosfären tränger ändå in i märgen på besökaren och som om det inte var nog finns en hel tavla av porträtt på de olyckliga kvinnorna att beskåda. (Jag vet inte om jag är så odelat förtjust i den här exponeringen). De kvinnor som hamnade på citadellet var främst "lösdrivande", oftast prostituerade.
Hilda Nilsson - en av svenska historiens värsta seriemördare- fick husrum på citadellet år 1917. Att läsa om hennes brott är fasansfullt och jag förmår knappt följa raderna om "änglamakerskan från Bruksgatan".
Under beredskapen blev det soldaternas tur att bo på citadellet. Inte så särskilt bekvämt och enligt min svärfar (som hade oturen att hamna just här) slog citadell- lopporna höjdhoppsrekord.
Landskrona har en intressant historia men jag lyckades inte uppbringa något läsvärt om staden vid mitt besök och det blev jag sur över. Bokhandeln (en Akademibokhandel) hade inte mycket i sitt sortiment som jag kunde inspireras av. Tyvärr.
Jag kommer gärna tillbaka för jag vill titta närmare på den gamla kyrkogården (det hann och orkade jag inte med i den 30-gradiga hettan)-och för den som är intresserad av slöjd och hantverk finns den otroligt fina och välsorterade hemslöjdsbutiken (inne på citadellsområdet).
Betong av Thomas Bernhard
33 minuter sedan
2 kommentarer:
Eva F Dahlgren kom ju förra året med boken "Fallna kvinnor", just om kvinnor som spärrades in på Landskrona tvångsarbetsanstalt under 1920- och 30-talen. Sveriges Radio sände också förra året dokumentären "Bottensatsen" om kvinnorna som var inspärrade på citadellets tvångsarbetsanstalt mellan 1918 och 1940.
Kurt: Jag har läst boken (det vill jag i alla fall minnas)och tack för att du skrev om den!.Jag tycker att det är mycket synd att man inte uppmärksammar den egna staden i den (som jag tror) enda bokhandeln. Varje bokhandel med självaktning bör ha åtminstone några böcker om stadens/närområdets historia tillgängliga på väl synlig plats. Framför allt under sommarmånaderna. Dokumentären "Bottensatsen" verkar ha varit ett mycket intressant program.
Skicka en kommentar