söndag 5 maj 2013

Bestenliste- tyska kritiker väljerVarje månad väljer cirka 30 tyska kritiker ut de tio bästa böckerna (enligt dem), böcker som de vill rekommendera den bokälskande publiken. Hela listan för maj kan man kika på HÄR.


Jag har själv fastnat för Ralph Dutlis roman-biografi om konstnären Chaim Soutine (1893-1943). Soutine kom från Vitryssland men var av litauisk familj. Han kom tidigt till Paris och blev god vän med bl a Modigliani och Chagall. Rik blev han inte på sin konst- som så ofta blev han riktigt känd först efter sin död. Soutine målade i expressionistisk stil och idag kan man se hans tavlor på de flesta stora konstmuséum runt om i världen.

HÄR ett urval av Soutines målningar.

2 kommentarer:

Kurt sa...

Jag vill ju minnas att det fanns något liknande system även i Sverige för något 15-tal år sedan? Men svenska bokrecensioner handlar ju idag främst om produktplaceringar från förlagen och många tidningar har ju idag ersatt kultur med nöje i stället, och där har ju sällan litteratur någon plats överhuvudtaget!

Ingrid sa...

Kurt: Jag minns att det fanns en sådan lista i t ex Sydsvenskan- men, det är som du säger, ett tag sedan nu. Tyvärr är det väl så att det som idag kallas för kultursidor i själva verket är ganska utblaskat och inte blir då jag särskilt exalterad över att läsa de bokrecensioner som man befattar sig med där (för det mesta).