onsdag 3 april 2013

I pojkböckernas underbara värld:2



Det här är en man som fick ett synnerligen äventyrsrikt och spännande liv (därmed inte sagt att det var lyckligt eller lätt). Walter Christmas (1861-1924) fick verkligen se världen- han reste upp för Amazonfloden, han for till Siam och han försökte också sälja de danska västindiska öarna till Tyskland- så småningom slog han sig till ro och så började han skriva böcker.

I min morbrors bokhylla var han representerad med inte mindre än fyra ungdomsromaner- och det var då givetvis hans mest kända berättelser (som även finns i svensk översättning) - de om Peder Most.

Den första boken i serien om Peder Most kom ut år 1901 och den handlar om en ung pojke som ger sig ut på haven (lite som Hornblower) och så stiger han i graderna.

"Peder Most-figuren er sømand på skonnerten ”Karens Minde”, der via Spanien sender ham til Sydamerika, for at ende i Venezuela, hvor Peder Most og hans ven Frits bliver samlet op af kaptajnen, Don Carlos, der sejler med våben for den venezuleanske oprørere. Peder Most og Frits vender hjem til Svendborg, hvor Peder begynder at læse til styrmand. I de senere bind af serien komme Peder Most til Sydafrika, Indien, New Zealand, Australien og en sydhavsø, hvor han gifter sig med høvdingens datter og bliver kongen over øen."

De fyra böckerna i morbrors hylla var: Peder Most, Styrmand Most, Kong Peder och Paa Livet lös. Jag är helt säker på att de blev lästa och älskade.

Mera om Walter Christmas och hans spännande liv kan man läsa här och här.

Inga kommentarer: