onsdag 21 augusti 2019

Deutscher Buchpreis


Deutscher Buchpreis är tämligen nyinstiftat (2005) och vinnande bok tillkännages vid bokmässan i Frankfurt. Den långa listan har publicerats och den korta kommer mycket snart. Jag har hittat två böcker som jag tycker verkar lite extra intressanta.

Norbert Scheuers ” Winterbienen” tilldrar sig under krigsåret 1944 och som titeln anger har bin en mycket betydelsefull roll i romanen. Huvudpersonen använder sig av binas värld när han smugglar ut
judar från Tyskland till Belgien. Platsen där bin och människor möts är die Eifel och det lär ju inte göra boken mindre läsvärd. Som jag förstått det bygger berättelsen på verkliga händelser.


Herkunft av Sasa Stanisic kommer förhoppningsvis att bli översatt till svenska - Stanisic är nämligen redan mycket väl etablerad i översättningsvärlden och hans ”Efter festen” finns säkert att hitta på de flesta bibliotek. ” Herkunft” beskrivs som en hybrid mellan biografi och roman och lite till. Stanisic har hur som helst mycket att berätta om sin egen historia som började i Bosnien-Hercegovina år 1978. När kriget kom flydde Stanisic till Tyskland med sin familj och numera är han bosatt i Altona.

Bokmässan i Frankfurt äger rum mellan den 16 och 20 oktober.

Inga kommentarer: