torsdag 15 augusti 2019

Dammgatan 23, Ystad

Charlotte Berlin. Fotot är taget av den danske fotografen och målaren Johan Peder Bless.

Den sista sommarutflykten för året gick till Ystad som mötte upp med regn och gråa skyar. Här vandrade vi runt i de trånga gatorna bland små söta hus som fortfarande var inbäddade i blomsterprakt. Ett av resmålen denna dag var Charlotte Berlins museum som ligger precis bakom turistbyrån och konstmuséet, väldigt centralt. Charlotte Josephina Euphrosyne Aurora Constantia Berlin föddes in ett välbärgat hem, dotter till en rådman och hon levde mellan 1841 och 1916. Charlotte kom att bli en synnerligen duglig kvinna och hon skapade sig en mycket god tillvaro på egen hand. Vid föräldrarnas död ärvde hon deras fastighet som hon sålde och för pengarna investerade hon i ett nytt hus med adress Dammgatan 23. Här levde hon sedan ensam med hushållerskan Ingrid och idag kan man alltså få en inblick i Charlottes liv och tillvaro i det vackert bevarade hemmet. En intressant kvinna var hon sannerligen och mycket före sin tid med ett nyfiket intresse för alla nya tekniska landvinningar  (telefon  lät hon installera väldigt tidigt, till exempel). Hon hade även ett väl utvecklat sinne för affärer och såg till att göra goda aktieinvesteringar.
Under sommartid och fram till den 6 september visas hemmet upp vid flera tillfällen dagligen av mycket kunniga guider. Charlotte Berlins hem är en verklig pärla bland muséer och naturligtvis kunde jag inte motstå frestelsen att köpa ”Den högst originella fröken Charlotte Berlin” , en rikt illustrerad bok där man får lära sig mycket om både Charlotte Berlin och den tid hon levde i.


2 kommentarer:

Mona sa...

Vilken tur för oss att det fanns sådana framåtsträvande kvinnor redan på den tiden även om vi har lite kvar även ivåra dagar när det gäller jämställdhet.
Ett mycket trevligt museum
Tack för trevliga turer

Ingrid sa...

Mona: Charlotte Berlins museum var verkligen mycket sevärt. Vilken kvinna! Och- tack i lige måde, som dansken säger.