Danska konstnärer på en romersk osteria. Ditlev Blunck (1837). Längst till höger i bild ser man bildhuggaren Bertel Thorvaldsen.
Gårdagen inleddes med snöfall och iskall vind. På vägen mot Danmark skingrades molnen och när vi nått fram till det första etappmålet, Nivå, sken solen från en klarblå himmel. Bokskogen stod skirt grön och fåglarna kvittrade när vi promenerade från Nivå station till Nivaagaards Malerisamling, ett fint och lagom stort museum med en vacker, välskött trädgård.
Fram till den 27 augusti i år kan man beskåda ett stort antal tavlor av guldåldersmålaren Ditlev Blunck (1798- 1854). Blunck fick ett sorgligt liv på många sätt. Han föddes i Holstein, som då hörde till Danmark och han utbildade sig i Köpenhamn och München. Han anlitades flitigt som konstnär (bland annat av Christian VIII) men år 1840 blev han utvisad ur Danmark på grund av en "sexuell förseelse". ( Blunck var homosexuell). Så kom tre-årskriget 1848 och Blunck valde att ställa sig på Holsteins sida, mot Danmark. Därmed bröts också hans förbindelse med det gamla hemlandet för gott.
I muséets broschyr kan man läsa att Ditlev Blunck räknas till en av de mindre kända konstnärerna i den danska så kallade guldåldern. "En fremmedartet og anderledes figur, der fortjener at komme frem i lyset."
Efter intag av smørrebrød, öl och valnötssnaps gick färden vidare mot Helsingör som alltid är lika trevligt att besöka. Hem kom vi ganska sent, trötta men nöjda att ha tillbringat en mycket givande och minnesvärd dag på andra sidan Sundet.
Ett besök på Nivaagaards Malerisamling kan jag varmt rekommendera. Det tar bara tio minuter att promenera dit från Nivå station (där stannar nog alla Öresundståg). Man har öppet 11-20 tisdag till och med fredag och lördag-söndag mellan 11 och 17. Cafeét är alldeles utmärkt och det finns också en liten museumsbutik med vackra kort bland annat. I trädgården kan man se på en utställning över hotade ord.
En smakebit på søndag v. 46 2024
1 timme sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar