måndag 8 maj 2017

Sankt Laurentius tårar


Perseiderna är ett meteorregn som brukar vara som mest synligt under svensk sensommar -  runt den 10 augusti (St Laurentius dag).

I hyllan "klassiker till försäljning" (på biblioteket) hittade jag Gabriel Jönssons "Dagar i dur", en samling kåserier med nedslag i Skåne. Gabriel Jönsson växte upp i Glumslövs församling och han är förmodligen mest känd för sin dikt om flickan från Backafall. "Flicka från Backafall briggen Tre Bröder..". Ven var ön i Gabriel Jönssons hjärta och just nu läser jag om denna vackra plats i det kapitel som har fått titeln "Glädje över Öresund". Det handlar framför allt om Tycho Brahe men också lite om roffarkungen Karl nummer tio som lär ha rutit (då skrev man 1658) "Får jag inte Ven så bryter jag freden!". Freden bröt han som bekant ändå. Så skriver Gabriel Jönsson om sin ö och sitt älskade Öresund, om skördetider, lärkor och stubbåkrar där markmössen irrar runt.

" I de tidigt fallande kvällarna tänds ljusen på båda sidor om Sundet som långa band av briljanter, skenet från städerna står som ljusfanor i skyn, och himlavalvet är fullspikat med nyskurade bilder som hängts ut igen. Man står med armarna på en vit grind , som redan är våt av dagg, och ser stjärnskotten dra sina fosforstrimmor, snabbt och kort. S:t Laurentius tårar kallas de för att de faller omkring hans helgondag; han led martyrdöden på ett glödande halster och hade anledning att gråta. Deras rätta namn är Perseiderna; de kommer nämligen från stjärnbilden Perseus, som ligger mellan Kusken och Cassiopeia----- Jag börjar gå de dövstumma systrarnas väg... Rätt som det är når dock ett svagt saxande mitt öra ; det måste vara en larmapparat till gräshoppa- eller är det ängasnärpan som håller serenad? För mig är det paradistoner, liksom alla sommarens ljud."
1953

Inga kommentarer: