lördag 6 maj 2017

Det är ingen ordning på mina papper

Isaac Bashevis Singer (1902-1991). Nobelpristagare i litteratur 1978.

Bodil Malmsten skrev att hon inte hade någon ordning på sina papper. Det har oftast inte jag heller och jag vill minnas att författaren Singer hade en mycket rörig skrivarlya ( den mer eller mindre tvingades han visa upp inför anstormningen i slutet av år 1978). Singers rum var fyllt av böcker och allsköns papper. Mitt under intervjun lyckades han hitta något som han varit av med i åratal och Singer visste inte till sig av glädje inför fyndet.
Jag tror att jag förstår precis hur han kände, för lite så blir det för mig när jag vårröjer i hyllor och
skåp. "Jaså, du döstädar", säger grannen när han ser mig kånka på lådor och påsar med diverse obekant innehåll. Men- det slår aldrig fel, jag hittar för det mesta något totalt bortglömt som sedan förgyller dagen för mig. Mina tankar går alltid till Isaac Bashevis Singer när jag letar bland fynden.

Livet är kanske enklare för pedanten men särskilt spännande lär det inte vara. Nu har jag i alla fall plockat fram "En dag full av glädje" av Isaac Bashevis Singer från hyllorna. Boken handlar om hans barndom i Polen i början av förra seklet. Singer är en fantastisk berättare och jag känner för att gå igenom bibliotekets lager av hans böcker också. Jag har kollat - de har ännu inte blivit utgallrade.

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

gillar Bodil Malmsten

(mindre och mindre papper här; e-räkningar och sånt i mappar i datorn ;)

Mrs Calloway sa...

Singer var en gudabenådad berättare. jag har inte heller precis någon ordning på mina papper, men jag brukar ha en viss känsla av i ungefär vilket väderstreck...

Ingrid sa...

Hannele: Jag har ingenting emot papper som sådant.

Mrs C: Rätt väderstreck låter som en bra princip. :-) och jag gjorde en raid på biblioteket igår. Kom hem med ett par av Singers romaner.