Stommen i den här boken utgörs av författarens frimärkssamling och det är en mycket spännande och annorlunda samling. I Bjørn Berges album trängs rariteterna och de speglar inte bara en försvunnen tid utan också försvunna länder.
Bjørn Berge har lagt ner mycket arbete med att leta fram de här ländernas (oftast mycket korta) historia. Femtio stycken berättelser illustrerade med kartor och försedda med litteraturhänvisningar, har det blivit. Här kan man läsa om De bägge Sicilierna, Van Diemens Land, Danzig och Fiume- för att ta några exempel.
Jag fastnar själv i Obock, ett område som köptes av Frankrike år 1862 och som blev den första franska kolonin i Rödahavsområdet. Man lockades av byggnationen av Suezkanalen bland annat men snart begrep man att Obock var en mycket dålig investering. Hit kom mest äventyrare och en av dem var den franske poeten Arthur Rimbaud. Han byggde sig ett litet tegelhus i närheten av Tadjourabukten och så började han att ägna sig åt vapenhandel. Han försörjde sig bland annat på att sälja franska flintlåsgevär för 40 francs per styck. Allt slutar i elände för honom och han tvingas fly till Aden där han blir svårt sjuk och måste forslas hem till Frankrike. Rimbaud avlider kort efter hemkomsten. Så här skrev han om livet i Obock.
" Den lilla franska administrationen är bara sysselsatta med att arrangera banketter och dricka upp statliga pengar, och kommer inte att tjäna in ett enda öre i denna förfärliga koloni, som bara bebos av ett dussin snyltare."
Länder som försvunnit 1840-1970 har givits ut av Fischer & Co förlag. Svensk översättning: Jan Wibom.
2 kommentarer:
Fantastiskt! Så bra att Berge har kartlagt detta. Ju längre tiden går, desto mer faller i glömska och försvinner. Men tänk så många drömmar och besvikelser som är förbundna med uppkomsten och försvinnandet av ett nytt land.
Jenny: Berges bok är verkligen mycket lärorik och spännande. Jag gillar att han tar sina frimärken som inspirationskälla (vilket jobb att leta upp dem). Och ja, så många krossade drömmar att läsa om här.
Skicka en kommentar