måndag 22 maj 2017

Två husarer


Novellsamlingen "Snöstormen" av Leo Tolstoj innehåller många utsökta berättelser. Här ska jag bjuda på inledningen till "Två husarer" som handlar om eviga mänskliga svagheter men som också bjuder på fina personbeskrivningar och vemodiga betraktelser. Ett mästerverk av en av litteraturhistoriens giganter. Översättningen är gjord av Ellen Rydelius.

"I början av 1800-talet, på den vilda tiden, då det ännu varken fanns järnvägar eller landsvägar, gas- eller stearinljus, varken låga resårsoffor eller andra än fernissade möbler, varken besvikna ynglingar med monokel, eller frisinnade filosofkvinnor, eller förtjusande kameliadamer, som det uppstått en sådan myckenhet av i vår tid, på den naiva tiden, då man reste från Moskva till Petersburg i resvagn eller landå och tog med sig ett helt skafferi med färdiglagad mat hemifrån, då man reste åtta dygn på den mjuka, dammiga eller leriga vägen och ännu trodde på Posjarskikotletter, bjällror från Valdau och kringlor- då talgljusen brunno under de långa vinterkvällarna och belyste en familjekrets på tjugu till trettio personer, medan man på balerna satte vaxljus i kandelabrarna, då möblerna stodo symmetriskt, då våra fäder ännu voro unga i själen, inte bara därför att de saknade rynkor och grått hår, då de sköto sig för kvinnors skull och störtade från andra ändan av rummet för att ta upp näsdukar, som tappats med eller utan avsikt, då våra mödrar gingo i korta liv och väldiga ärmar och avgjorde familjeangelägenheter genom lottdragning, och då de förtjusande kameliadamerna gömde sig undan dagsljuset, i dessa frimurarlogernas, martinisternas och ungdomsförbundens tider, i de tider då det fanns män som Miloradovitj, Davydov och Pusjkin, sammanträdde ett möte av godsägare i guvernementsstaden K., varvid valen till adelsförsamlingen skulle äga rum."

6 kommentarer:

Petra Rhodin sa...

Ett så härligt citat! Läste nyligen en roman om Tolstojs dotter Masja och blev sugen på att läsa något av honom igen. Skall kolla om de har Snöstormen på biblioteket.

Ingrid sa...

Petra: Jag föll själv direkt och totalt för den här inledningen. Det är få som kan åstadkomma något liknande. Jag hoppas att ditt bibliotek har kvar ett exemplar av denna fina novellsamling.

Mrs Calloway sa...

gudomligt! Tolstoj är fantastisk. har just påbörjat omläsning av Anna Karenina. Snöstormen ska finnas (enligt katalogen) på "mitt" bibliotek. får se hur det står till på hyllan...

Ingrid sa...

Mrs C: Fantastiskt att ditt bibliotek har boken kvar. Jag har också funderat på att läsa om Anna Karenina....

Petra Rhodin sa...

Tyvärr fanns inte Snöstormen på mitt bibliotek, så det fick bli Kosackerna till att börja med. Men jag hoppas de kan få hem Snöstormen på fjärrlån.

Ingrid sa...

Petra: Så synd att boken blivit utgallrad men du kan säkert få tag på den via fjärrlån.