onsdag 31 maj 2017

Danskt


Gårdagens vistelse i Köpenhamn blev inte långvarig och tyvärr hann jag bara med en enda bokhandel. För övrigt kan jag konstatera att Rådhusplatsen fortfarande ser ut som ett slagfält och att det bökas hejvilt på gator och trottoarer. Öresundstågen är opålitliga så tålamod och benstyrka får man besitta om man ska våga sig ut på tur med den researrangören. (Man bör också låta bli att dricka alltför stora mängder vatten, öl eller kaffe/te.) Nåväl, nog om detta. Jag kom hem med en boktrio som jag vet kommer att förgylla mina sommardagar.Ida Jessens senaste roman är en fortsättning på berättelsen om provinsialläkaren Vigand Bagge och hans hustru Lilly. I den tidigare romanen "En ny tid" var det Lilly som var i fokus. Nu faller strålkastarljuset på Vigand och hans ofta så slutna värld. Jag tycker väldigt mycket om Ida Jessens sätt att skriva och vet att jag inte kommer att bli besviken på den här boken.

Med hem kom också Inger Christensens samlade dikter och  Naja Marie Aidts "Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage." Boken handlar om den största förlust någon kan drabbas av i livet, förlusten av ett barn. Jag tror inte att jag klarar av att skriva om Aidts upplevelser. Jag har börjat läsa. Hjärtskärande och för sådan sorg finns ingen bot. Den är alltid närvarande.

4 kommentarer:

Inre exil sa...

Lustigt, jag läser just nu Ida Jessens nya roman. Lika magnifikt berättad som allt annat hon skrivit!

Ingrid sa...

Thomas: Ida Jessen är en författare som jag hoppas kommer att fortsätta att skriva under många år till. Jag hoppas också att de två böckerna om doktor Bagge och hans fru Lilly snart kommer i svensk översättning. Så kan förhoppningsvis än flera litteraturälskare bli lyckliga.

Inre exil sa...

Hej igen Ingrid, jag delar din förhoppning om översättningar. Idag har jag recenserat boken i min blogg. Trevlig helg.

Ingrid sa...

Thomas: Jag har läst din recension av Doktor Bagges anagrammer. Jag hoppas och tror att den ska bidra till att det kommer en svensk översättning. Å det snaraste (och då även av En ny tid, så klart. Ida Jessens författarskap förtjänar allt strålande ljus. God fortsättning på pingsten, önskar jag dig.