lördag 13 maj 2017

Mellankrigstidens märkliga historia


Philipp Blom är historiker och i "Fracture" skriver han om tiden mellan 1918 och 1939- de tjugo år som världen försökte hämta sig från det stora kriget. Europa var i chock och många människor vände sig inåt och försökte fly verkligheten. Depressionen och börskollapsen bidrog med ännu en spik i den ömtåliga fredens kista. Blom berättar om olika tankar och skeenden under denna tid. Boken är skriven i kronologisk ordning och det är lätt att följa med i historiens knyckiga vändningar.


Just nu är jag fördjupad i kapitlet (1920) som har rubriken "Moonshine Nation" och det handlar givetvis om torrläggandet av USA. På bilden ovan lagstiftningen (18th amendment) som ställde till det för amerikanerna under över tolv år. Det blev gangstervälde och inte slutade folk att supa/dricka alkoholhaltiga drycker. Hembränneriet fick stor spridning och lönnkrogarna växte upp som svampar ur jorden.

Mother's in the kitchen, washing out the jugs
Sister's in the pantry, bottling the suds
Father's in the cellar, mixing up the hops
Johnny's on the front porch, watching for the cops.

Ungefär så. Chicago blev en historia alldeles för sig själv. Maffian härskade med Al Capone i spetsen. "Prohibition had produced a new class of criminal and had led millions of ordinary citizens to casually break the law."

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

spännande tid, på många sätt

Ingrid sa...

Hannele: En mycket speciell tid och kuslig också på sätt och vis.