måndag 6 juli 2015

Sancta simplicitas

Jan Hus på bålet

Den 6 juli år 1415 brändes den böhmiske reformatorn Jan Hus på bålet - anklagad för kätteri. Det var ett praktiskt sätt för makthavarna att göra sig kvitt en obekväm person. Hus hade bland annat gått till storms mot oskicket att sälja avlatsbrev och han hade också åsikter om prästernas osedliga leverne och girighet. Hus hävdade vidare att bibeln var det enda rättesnöret för en kristen. Påven hade bannlyst honom redan fem år tidigare.

I november år 1414 hade Hus begett sig till den tyska staden Konstanz invid Bodensjön för att få möjligheten att förklara sina åsikter för kyrkokonciliet. Han hade ett "fripass" undertecknat av kejsar Sigismund som var tänkt att skydda honom från hans fiender (som var många). Hus gick rakt i fällan och det tog bara tre veckor innan han arresterades och slängdes ner i en klosterkällare invid Rhen.

Så här skriver Stephen Greenblatt i "The Swerve":

"On July 6, 1415, at a solemn ceremony in the cathedral of Constance, the convicted heretic was formally unfrocked. A round paper crown, almost eighteen inches high and depicting three devils seizing a soul and tearing it apart, was placed upon his head. He was led out of the cathedral past a pyre on which his books were in flames, shackled in chains, and burned at the stake. In order to ensure that there would be no material remains, the executioners broke his charred bones into pieces and threw them all into the Rhine."

Enligt historien ska en kvinna ha slängt mera ved på bålet varvid Hus yttrade "O sancta simplicitas" (O heliga enfald).

Vi människor har inte blivit särskilt mycket klokare med århundradena, det kan man bara konstatera.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det fasansfulla med att läsa om medeltida grymheter är att man vet just detta: Att vi inte har blivit klokare eller godare. Man känner igen grymheten alltför ofta i dagens nyhetsflöde.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Nej, inte blir vi klokare- och inte lär vi av historien heller. Tyvärr.

Karin sa...

Jan Hus verkar fortfarande finnas i minnet hos författare i forna Tjeckoslovakien. Har precis läst ut Petra Hulová, För medborgarnas bästa och Jan Hus är en av favoriterna hos en av huvudpersonens tidigaste klasskamrater. Men det är helt perifert i boken. Den handlar mest om synen på kommunismen, kontrarevolutionen och kapitalismen ur ett barns och senare ungdoms synvinklar. Eftersom jag inte läst så många tjeckiska författare är jag efter att ha lagt ifrån mig boken, inte säker på om den är en satir eller ej. PK-maffian har i alla fall inte sett den för det står 'zigenare' på många ställen! Den är ett dokument 'inifrån' och inte så smickrande för forna Tjeckoslovakien. (Oj, det här blev nästan en recension!) Köpt på inrådan av ägaren till Söderbokhandeln i Stockholm - dit jag alltid går när jag är på besök. Jag blir helt lycklig där.

Ingrid sa...

Samtal kring böcker: Jag tycker om Hulovas sätt att skriva (men jag har läst mycket lite av henne) - det blir förhoppningsvis mera. Söderbokhandeln är en oas- en fantastisk bokhandel!