måndag 27 juli 2015

Nyfiken på: Skyfaring av Mark Vanhoenacker


En passionerad pilot skriver om tjusningen med att flyga- och han gör det väl enligt de flesta kritiker. Jag har kikat lite i boken och tycker att språket verkar både poetiskt och utan krusiduller- jag dras in i texten direkt och ja, det där med att släppa "terra firma" har alltid haft en alldeles speciell fascination för mig (det är jag inte ensam om).

"A 747 pilot for British Airways who lyrically reminds us how amazing it is to rise through the sky."2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är lite allergisk emot de i vår tid som flyger över helgen, 5-15 gånger varje år, bara föt att komma tillbaka på dåligt humör. Och jag träffas sådana varje dag. Människor som tror det är himlabra att bara 5-10% av hela världen flyger, men de som gör det är nu verkligen manisk. 10 gånger till Ibiza över vintern, 5 gånger i våren, 5 gånger över sommaren, och självklart är hösten dåligt där man bor - så flyger vi igen... Men det räcker inte. Vi behöver också en gång till Thailand eller USA varje 2 år extra, hurra...
I 40 år kommer sådana människor att berätta för sina barnbarn - "nähä, det var jag inte, jag visste om att flyga för mycket är en del av klimatförändringar", och att vi i västvärlden eller Ryssland osv. förändrar, men Asien och Afrika kommer att lida. Men idag tror man att lobbyister i nätet är bra, som "klimatbluffen.se", men do tror att jorden är platt... Vetenskap är 100% säkert, men de sprider lobbyverksamhet, och människor är glad att lobbyister finns...


Men - att flyga är underbart! Det är en dröm, och det skulle vara möjlig att drömma om att lämna "terra firma" (jag drömmar också om det! Min far berättade att han ville åka till månen när jag var väldigt lite, det var 1969^^ och alla beundrade Neil Armstrong :) ).
Man måste vara ärlig. Skatt för buss och tåg är "normal", bilar betalar bensinskatt, mervärdesskatt, och i Tyskland "eco-tax". Lågprisflygbolaget betalar ingenting av det! Inte ens bensinskatt! Ingen VAT, men för potatis betalar vi VAT...
Vetenskap är som sakt säkert (verkligen) att flyga-för-mycket är mycket skadligare än buss eller tåg.

Om människor i China, Indien, Brasilien osv. kommer att flyga också så mycket - hmm...och det börjar nu.

Kanske det vore bättre att titta på vad vår föräldrar och mormor gjorde... I Tyskland till exempel fanns omkring 1970 ~ 40 miljoner som flög varje år. Man flög för att jobba ofta. Idag är det över 200 miljoner (som sakt hundratusentals som är nästan mer borta över helgen än hemma...). Man flyger och flyger och kan se ingenting av landskapet...vad skulle Harry Martinson, eller hans luffare :), säger om sådana stressad och hetsad människor.

Ibland kan man bara undra sig hür dumt människor är, alle tänker om försäkringer för barn och barnbarn, men ingen tänker om hur världen kommer att bli i 30-80 år...En bra bok som jag kan rekommendera är från Naomi Klein, "This changes everything. Capitalism vs. the climate". Hun sammanfattar vad vi vet och hun visar alternativer. En viktig bok!


Men igen - även om det är en katastrof idag hur 5-10% tror världen skulle vara bara för de, - så är det romantiskt, drömlik, man är lycklig om man kan flyga (ibland). Och kanske är det bra att flyga inte så mycket som är vanlig idag, att kämpa för rättvisa och skatten för manisk lågprisflygare - - men att läsa om att lämna terra firma....och att vara glad om man flygar, kanske för 4 veckor istället av 10 gånger över helgen :). Nattåger skulle vara bra också....men fantasin saknas, det handlar bara om pengar, pengar, pengar, och alternativer är hånad.

För att drömma är underbar, och att besöka andra länder är det, och att flyga är det också. Men inte som en uttråkad snobb, en bild av vår tid, gör det, bara darför att "man" gör det.
Jag tror jag kommer att köpa bocken också. Jag hoppas att Vanhoenacker också pratar om mörka sidan av vara i industrin.

Ingrid sa...

Klemperer: Jag tror och hoppas att Vanhoenacker skriver om en helt annan dimension av flygandet än "turistpendlandet"- jag vill läsa om drömmar om att se allt från ovan, att vara i en annan värld, att vara "utanför" jorden- drömmarens vision om att skapa sig en egen tillvaro där ovanför molnen- att lära sig se med andra ögon. Vår värld är förvisso fylld av ,som du säger, uttråkat folk- människor har svårt för att ha tråkigt idag och söker ständig stimulans (varför sitter alla annars klistrade framför en i-phone dag (och förmodligen natt). När jag åker tåg är jag snart den enda som tittar ut genom fönstret eller läser en bok/tidning eller bara gör just ingenting och njuter av att någon annan får göra jobbet med att transportera mig (och andra). Jag har beställt "Skyfaring"- hoppas att den lever upp till mina förväntningar.