fredag 3 juli 2015

Ett biblioteksfynd


För några dagar sedan var jag i Helsingborg (C-J de Geers utställning på Dunkers kulturhus lockade mig dit) och det blev en tur genom staden också (en stad som har förändrats mycket på bara ett tiotal år - borta är de där trevliga små butikerna och på "fina gatan" häckar de stora kedjornas affärer i stället. Bara Fahlmans konditori är sig likt. ) En Akademibokhandel har överlevt och den gick jag in i. På en hylla hittade jag "Slotten i Loiredalen" som jag stod och vägde i händerna ett bra tag- men jag beslöt mig motvilligt för att avstå från köp. För tungt att släpa på, tyckte jag. (Det blev en pocketbok om Norrland i stället).

Väl hemma kollade jag på biblioteket och minsann! I hyllan fanns den, den stora boken om Loiredalens slott. Nu har jag den på mitt matrumsbord och det är en fröjd att läsa (och betrakta) om slotten och deras historia. Allt är noterat i bokstavsordning (det tackar vi för).

Amboise (foto: Manfred Heide)

Nog är det vackert och mäktigt, slottet Amboise - ursprungligen uppfört på 1000-talet.

Den franske kungen Karl VIII (1470-1498)

Karl VIII är intimt förknippad med slottet Amboise (han föddes där) - strax efter sitt giftermål med Anna av Bretagne lät Karl påbörja en stor ombyggnad av slottet- det skulle han kanske ha tagit det lite lugnare med för han slog huvudet i överliggaren på en låg port- och slaget tog så illa att Karl dog.

"Den sjunde dagen i april månad år 1498, aftonen före palmsöndagen, lämnade han sin gemål drottning Anna av Bretagnes gemak, och förde henne med sig för att se dem som spelade boll i slottets vallgravar, dit han aldrig fört henne med sig utom denna gång. De steg tillsammans in i ett galleri som kallades galleri Haquelebac, som var den mest opassande platsen på slottet, för alla lät sitt vatten där och dörren var sönderbruten. Där slog kungen i pannan mot dörröverstycket-----
-----Och sålunda lämnade en så mäktig och stor konung världen, på en så fattig plats, han som hade så många vackra hus, och byggde så vackert, och som inte visste att han skulle möta slutet på en så usel plats. (s.46 Slotten i Loiredalen/ Jean-Marie Pérouse de Montclos. Översättning: Åsa Forsberg)

3 kommentarer:

Hannele sa...

de stora kedjorna finns överallt, i all länder, överallt.

Ingrid sa...

Hannele: Trist och oinspirerande- (du har rätt- det var precis likadant i Amsterdam). Man kunde ju tycka att de mindre och något mindre städerna skulle slå vakt om sin egenart men- pengarna styr världen, så är det förvisso.

Anonym sa...

Stora kedjorna är visst oinspireerande - till exempel har vi nästan ingen "riktig" café kvar i staden, bara kedjorna.

Men när jag var student så köpte jag min först bil (med nästan 27) bara för att åka till Loiredal. Vi hade en campingplats precis med sikte på Amboise slottet! Och vi besökte Chambord, Chenonceau, Blois och andra. Men vi tittade bara från utsidan^^ - vi hade ingen pengar för att visitera ett slott :). Det var härligt, och det känndes som i en land utan en enda storkedja :).