torsdag 30 juli 2015

Une femme de caractère


Så skrev min franska brevvän S. om George Sand och jag tycker att det så väl beskriver denna begåvade och självständiga kvinna.

Tyvärr är det inte alldeles enkelt att hitta översättningar av George Sands böcker - men på originalspråket finns det mycket att välja på.  Det kommer att bli ett av flera höstprojekt och jag ligger i startgroparna. På väg med posten är ännu en biografi om Sand- den som Belinda Jack har skrivit.


Belinda Jack har också skrivit om Beatrice Cenci (1577-1599)- en annan stark och modig kvinna, en kvinna som fick ett mycket tragiskt öde.

Beatrice Cenci blev bara 22 år gammal- och historien om hennes liv är våldsam och djupt upprörande. Beatrices far var en brutal man som våldförde sig på både hustru och dotter, dessutom höll han dem inspärrade under vidriga omständigheter. Beatrice, hennes styvmor och bror beslöt alla att försöka få ett stopp på hemskheterna och så mördades fadern (han fick  spikar genom både hals och öga och slogs sedan ihjäl.) Sammansvärjningen avslöjades och Beatrice dömdes till halshuggning av påven Clemens VII (som sedan passade på att roffa åt sig familjens egendomar).

Betarice har inspirerat både författare och musiker- listan är lång men några av de mera kända är Alexandre Dumas, Antonin Artaud och Stendhal.
2 kommentarer:

Hannele sa...

fel person dömdes, fortfarande är det kvinnan som stenas (dock inte i Sverige)

Ingrid sa...

Hannele: Så är det och så var det förvisso. Gamla kyrkböcker kan också vara mycket deprimerande och ilskeframkallande läsning.