lördag 6 juni 2015

Farmors reformliv


Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon bra bild på just ett reformliv- så jag får illustrera inlägget med en snarlik och något mera flärdfull korsettvariant.

Vi satt och mindes, mina kusiner och jag, och vi lyckades fastna i reformlivet som farmor/mormor brukade sätta på sig varje morgon. Det var en rejäl skapelse- laxrosa och med massor av snörningar och hyskor. Vi var totalt fascinerade av hur hon lyckades komma i plagget. Farmor var född i slutet av 1800-talet och hon blev lite över 80 år. Reformliv hade hon troligtvis haft på sig under större delen av livet. Möjligen inköptes de senare varianterna på Malmö korsettfabrik (som låg intill Gustav Adolfs torg), det där med korsetter och reformliv var nog en utgående trend i slutet på 1960-talet.

Jag har sedan tänkt på det där med reformliv (visst är underklädernas historia ganska fascinerande?) och nog måste det finnas en bok om just underklädernas kultur. Jag hittade den här:


Jag blev glad när jag hittade "Underkläder- en kulturhistoria" av Brita Hammar och Pernilla Rasmusson (Atlantis 2008). Tyvärr är boken slut på förlaget men det finns väl något ex att få tag på antikvariskt kan jag tro (eller via biblioteken). Förhoppningsvis ingår också ett kapitel om reformlivets historia.

Annina Rabe skrev om boken här. (SvD)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väldigt intressant!
Jag har en bok från 1985, "Unsere Kleidung. Aus der Geschichte er Moden bis zum Jahr 1939" (hmmm, "vår kläder. Från historien om Moden ("fashion") till året 1939"). Finns också ett kapitel om underkläderna. Boken har bara ett kapitel, kortfattad, om underkläderna. Efter 15 sidor följer "sport och kläderna" osv., det handlar om moden och symboler, tvång för kvinnor, men också om att drömma sig i en annan människa med kläder. Så kan kläderna vara mycket romantiskt också. Hela boken är bra om man kan läsa tyska. (Boken finns också bara antikvariskt.)

Gabrielle Wittkop-Ménardeau börjar med Rom och antikens Grekland och slutar som sakt 1939.
Bilderna är till exempel av "Catalogue des Grands Magasins du Printemps 1904". Det var troligen en katalog av den stor fransk varuhuskedja....men det hjälper inte så mycket... Jag användar inte google men ixquick - ixquick visar ingen bild av katalogen. Men med "duck duck go"^^ hittade jag den här bloggen, och många bra bilderna av moden omkring 1900. Bara inte underkläder... http://vieux-papiers.over-blog.com/article-pages-de-catalogues-printemps-samaritaine-mode-annees-20-74409888.html

Ingrid sa...

Klemperer: Tack för länken och bokrekommendationen. Jag ska leta- tycker att de olika aspekterna på kläder verkar mycket spännande. Kanske kan jag också hitta en bild på de där gamla reformliven! Printemps katalog från år 1904 låter som ett måste om man vill titta på mode från gångna tider.