Vintern är på väg bort och vårtecknen dyker upp lite varstans. Ett säkert sådant är den lilla modiga snödroppen som trotsar is, kyla och snö. Jag hittade en vacker och mycket lärorik bok om just snödroppen ( galanthus nivalis) ” Snödroppar- en galantofil kärlekshistoria” av Gunnel Carlson och Elisabeth Svalin Gunnarsson. Här bjuds man på historia, konst, botanik och mängder av undersköna illustrationer.
. Det visar sig att det finns en oändlighet av snödroppssorter - formen och färgsättningen kan växla mycket även om grundfärgen är vit. Namnen kan också växla och kapitlet om snödroppen och kriget dröjer jag mig kvar vid extra länge. Kriget i detta fall är Krimkriget som rasade under några år på 1850-talet. Kylan och sjukdomarna tog fler liv än striderna. Våren 1855 - efter en osedvanligt kall vinter kunde soldaterna se hur små vita blommor forcerade den frusna jorden. Livsgnistan tändes åter. Blommor plockades, en del grävdes upp och skickades hem. Galanthus plicatus eller Krimsnödrppe kom att etablera sig på många platser i England.
Snödroppens historia är rik och vill man bilda sig om den torde ” Snödroppen- en galantofil kärlekshistoria” vara en mycket bra början.
1 kommentar:
snart så, ny har snön smält
Skicka en kommentar