fredag 16 augusti 2019

Det fria ordet

Sokrates död. Målning av Jacques-Louis David.

Den amerikanske journalisten och författaren I.F. Stone (1907-1989) var en mycket ivrig och stridbar kämpe för det fria ordet. På sin ålders höst satte han igång att skriva om Sokrates, framför allt om hans död och den rättegång som ledde fram till slutet. Historien är fylld av martyrer för det fria ordet och Sokrates är en av de första och mest kända av dem.

Inne på biblioteksmagasinet hittade jag den svenska översättningen av Stones klassiker ”Rättegången mot Sokrates” och nu ska jag bege mig till Athen som det var år 399 före Kristus. Det var nämligen då som Sokrates tömde giftbägaren. Hur kunde det komma sig att ett samhälle (som utgav sig för att vara demokratiskt och med yttrandefrihet som en viktig ingrediens) kunde sätta igång en sådan process och med ett sådant avslut? Det försöker Stone att förklara i sin bok.

” Det måste åter bli accepterat att samhällen blir uthålligt stabila och hälsosamma genom reformer, inte genom tankepoliser; detta innebär att det måste finnas fritt utrymme för så kallade subversiva uppfattningar, det vill säga varje uppfattning som undergräver en rådande uppfattning. Att hindra subversion är att hindra fredliga framsteg och att inbjuda till revolution och krig”.
I.F. StoneInga kommentarer: