lördag 11 november 2017

Havets hemligheter

Foto via sidescan-sonar av ett vrak utanför Cape Hatteras, USA.

På Falsterbo Strandbad visas just nu en utställning under temat "Till havs". Flera konstnärer/fotografer deltar och jag fastnade särskilt för Magnus Peterssons bilder som tagits med hjälp av sidescan-sonar. En sidescan-sonar är ett marinteknologiskt instrument som läser av havsbotten med hjälp av diagonala ljudvågor vilka omtolkas i en dator till en bild. Så kan vi plötsligt se dolda världar och historien tränger fram från de dunkla djupen.

Magnus Peterssons bilder är från Östersjön, ett hav utan skeppsmask och ett hav som varit livligt trafikerat under många århundraden. Botten döljer många hemligheter och många tragedier. "Ögonblick av desperat kamp och kaos har frysts i havsdjupens stillhet då fartyg och besättningar förlorat mot ett övermäktigt hav."

En av bilderna visar vraket av lastfartyget Bengt Sture, som lastad med kol var på väg från Danzig till  Oxelösund via Trelleborg en höstdag år 1942. Bengt Sture kom aldrig fram till Trelleborg och man fann inga spår av fartyget. De anhöriga väntade förtvivlat på besked. Sovjetunionen förnekade all inblandning och så gick åren. År 1963 skrevs en artikel om mysteriet i Svenska Dagbladet, det hade framkommit rykten om att besättningen tagits till fånga av den ubåt som sänkte fartyget.Chrusjtjov förnekade all kännedom om Bengt Sture och först efter 1989 kom det fram att ubåten SC 406 under befäl av kapten Osipov sänkte det svenska skeppet och tillfångatog besättningsmännen.
Vad som sedan hände är höljt i dunkel men man tror att samtliga sju ombordvarande avrättades i Stalins fängelser.

Besättningsmännen var: kapten Sture Hedberg f.1898, förste styrman Arne Walter f.1918, andre styrman Ivan Kappelin f. 1918, förste maskinist Gustav Roslin f. 1890, förestånderskan Ketty von Hamm f.1898, kocken Eskil Thelin f. 1918 och andre matrosen Nils Fritz f. 1919. Kanske kommer en dag sanningen om dessas öde att uppenbaras.

Inga kommentarer: