lördag 4 november 2017

En önskebok


Christopher de Hamels "Meetings with Remarkable Manuscripts" blev prisbelönad både 2016 och 2017 för sina djupdykningar i tolv utvalda så kallade illuminerade böcker/manuskript. Det var på den tiden då Gutenberg ännu inte hade revolutionerat världen, en tid då det fanns ett yrke som hette skrivare och då man inte massproducerade papper. Läskunnigheten var inte stor och för att underlätta konsumerandet av "ordet" illustrerade man i vissa fall böckerna och det var en svår och mycket omständig process. Man dekorerade givetvis också texterna för att det skulle se vackert ut.

"Meetings with Remarkable Manuscripts" är en omfattande och rikt illustrerad bok och den kostar så klart en slant att införskaffa. Jag tänker att det är en god investering.


Bernhard av Clairvaux i en illuminerad skrift.


Book of Hours. 1400-tal.

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

inga billiga pocketböcker detdär

Ingrid sa...

Många illustrationer - då blir det kostsamt.

Kurt sa...

Vi är nog på väg till den tiden igen. Snart kommer ingen längre att läsa text längre och då finns det inte heller något skäl att lära sig läsa. Allt kommer att bli uppläst, text blir som HTML-kod är idag.

Ingrid sa...

Kurt: Jag hoppas att du har fel men vi lever i underliga tider, det är förvisso sant. Skrivkonsten ( den gamla varianten då) är i alla fall på väg att försvinna.