tisdag 28 juli 2015

Hösttankar


Det är inte utan att jag får höstförnimmelser en dag som denna när himlen är stålgrå och regnet bara väntar runt hörnet. Blåser gör det också och mördarsniglarna och gässen som vandrar runt inne i centrum är de enda som torde uppskatta just det här vädret.

För att styrka mig lite tittade jag på höstens bokutgivning och jag hittar väldigt mycket intressant. Det kommer nog att bli dyrt, konstaterar jag.

Danska Josefine Klougart har kommit ut med ännu en bok och nu har det blivit en svensk översättning. "Om mörker" är en roman om eftermiddagen och döden, läser jag. Jag tycker mycket om Klougarts språk och allra bäst tycker jag om det i romanen "Stigninger og fald"som handlar om en barndom på Mols (Jylland). "Om mörker" ges ut av Bonniers förlag.

"Der findes en stilhet i stedets enesang, når en stemme höres, bölgernes, morgonens stemme. Og der er en langsamhed i morgonen, som er helt kor i én stemme. Det er den, jeg ligger og laenges efter.Som man i februar laenges efter lyset, som jag senere laenges efter de riktige ord, de rigtige saetninger og flerstemmigheden, tertsen, de helt små forskydninger." (s 76) (Stigninger og fald).
 

Carola Hansson har tidigare skrivit om Tolstoj och hans son Andrej- nu kommer turen till dottern Masja. Jag är övertygad om att berättelsen om Masja är både berörande och lärorik. Bonniers förlag ger ut.


Modernista förlag står för en mycket intressant och väldigt fint blandad utgivning. Flera klassiker i nya utgåvor får man glädjas åt i höst. Den amerikanske författaren William Gass (f.1925) är jag mycket nyfiken på. Han beskrivs som en mellanvästerns William Faulkner- och "In the Heart of the Country" som är en novellsamling, kom ut för första gången år 1968.
 
"Balzac wanted his de and I wanted my anonymity"- så säger författaren i förordet till den engelska utgåvan av boken.
 
Mera från Modernista i höst är t ex : En handfull stoft av Evelyn Waugh, Upp ur mörkret (Ngugi Wa Thiong'os debutroman) och Kvarnstenen av Margaret Drabble (den boken väcker många 60-talsminnen hos mig).

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Masja och Klougart står min min önskelista också

Ingrid sa...

Mrs C: Jag ser fram emot höstens bokflod!

Hanneles bokparadis sa...

Kul att Modernista ger ut gamla godingar, men inte alltid nyöversättning... ibland gör man fynd på loppis.

Hanneles bokparadis sa...

P.S.
flera böcker av Evelyn Waugh hittade jag gratis på bibliotekets rensning, eller om jag betalade 1 kr.

Anonym sa...

Josefine Klougart skulla jag gärna läsa också. Idag skulle det passar bra, det regnar också i Hamburg och känns lite som hösten, efter en oerhört varmt och kvav Juli. Juli var också världsomfattande den värmste månad sedan forskare började att undersöka klimatet.
Vi kommer att ha över 30° igen snabbt, 35° i Heidelberg, kanske 25 i Malmö? Så kanske jag har lite tid att beställa boken, solen kommer att värma upp oss igen först. Det är klart nu, jag vet, man vill inte hör det, att vi kommer att ha mer snabba förändringar i framtiden, det kan vara väldigt blåsigt plötsligen, och 3 dagar senare kan det vara 30-37° igen även i vår nordiska länder.

Jag läser Faulkner just nu, och då skulle William Gass vara bra efteråt. Jag tänkte ofta att läsa "the tunnel". Juan Carlos Onetti, som är oförglömlig men hade inte många läsare, skrev en (kort) bok "El pozo" (Schakt på svenska?) 1939, som handlar också om en man som söker han själv och "åka ner i schakten", samma metafor. Vargas-Llosa kallades "El pozo" början av den latinsk litteraturen... Onetti är en strålande poet, men han är oerhört ledsen, sorgsen, och ibland plötsligen ilsken. Också han jämnförde man med Faulkner. Onettis romaner spela ofta i hans "Santa Maria", en stad som finns inte, lite som i Faulkner. Jag vet att ingen bibliotek-suhrkamp-bok försäljade sämre för långa tider som en bok av Onetti, men han är verkligen en av världens oförglömliga poeter - om man blir inte ledsen av Onettis böcker (det kan vara så också med Faulkner) Onetti skriver om den mänskliga naturen mer förtvivlad, och ljuset och det vad glänsar måste man söka. Men det finns, och då är det obeskrivlig skönt! Kanske bara inte om väder är mörk och det blåser för mycket...)

Men nu kommer Sara Lidman nästa vecka från Sverige, och efter "Regnspiran" kan jag läsa 2 böckerna av Jernbanesviten, då är jag väldig nyfiken på. Om man kan sova igen så kan man läsa mer,
Om man kan sova igen så kan man läsa mer. Jag kan förstå ni väl, men lite mer söderut är vi glad att vi hade en kort paus med värmen och tropiska nätter och att vi kan sova igen. Det är synd, men om man sover bara 2-3 timmar flera veckor så läser man dikter mer som i en dröm, det är skönt också, men man förstår tyvärr inte så mycket^^.

Ingrid sa...

Hannele: Du gör alltid så fina fynd!

Klemperer: Någon värme att tala om har vi inte haft här - några dagar i början på månaden bara- sedan har det varit tämligen svalt och jag tror inte att vi får några 30 grader här i sommar (men jag kan förstås ha fel). Jag har i och för sig inget emot svalt väder men någon dag med helt och fullt solsken hade inte varit helt fel. Nåväl, vädret rår man inte på- bara att bylta på sig och se glad ut. Tack för tipset om Onetti - jag känner inte till denne författare. Nu ska jag kika närmare efter hans böcker.

Sover man inte så orkar man inte mycket och jag (som börjar bli lite till åren) blir helt utslagen av bristande sömn- kan inte ens läsa så värmeböljor är inget jag längtar efter. Sara Lidmans Jernbanesvit har jag inte läst själv så jag har en del att se fram emot!