måndag 29 juni 2009

Tema-trio resor


Veckans tema-trio från Lyran är resor. Man kan resa på många olika sätt. Jag börjar dock med en upptäcktsresa- som beskrivs så väl i boken
-
1- Det lyckliga Arabien av Thorkild Hansen. En historia om fem män- två tyskar, två danskar och en svensk som är på en expedition till Orienten. Resan påbörjas år 1761- "En vindstilla vintermorgon, den 4 januari 1761, roddes ett resklätt sällskap på fem män ut på redden från Tullhuset i Köpenhamn". Lyckligt blev detta äventyr icke- men boken är en fröjd att läsa. ("Det lyckliga Arabien" är dagens Jemen).
2. En katedral av färgat glas-av Gunnar Harding- tar oss med på en resa till romantikernas epok- romantikerna i detta fallet är de tre "stora"- Shelley, Byron och Keats. Bara titeln... en katedral av färgat glas.... väcker intresse och lust att läsa. Gunnar Harding berättar om de tre poeterna och deras olika livsöden- och illustrerar med poesi av högsta klass.
Ett utdrag ur "Gråt över Adonais" (och Adonais här är Keats). Keats, Byron och Shelley dog alla unga och de dog alla utomlands.
-
" Dust to the dust! but the pure
spirit shall flow
Back to the burning fountain
whence it came,
A portion of the Eternal.
He hath awakened from
the dream of life.
PB Shelley
-
3. Som nummer tre i min trio väljer jag Ulf Beijboms bok "Mot löftets land" som handlar om den svenska utvandringen till Amerika. Vad Beijbom inte vet om ämnet är inte värt att veta. Har man som jag en hel mängd utvandrare i släkten är den här boken extra intressant att fördjupa sig i. Visserligen hamnade många svenskar i Minnesota men det finns också andra stora svensk-bygder som vi kanske inte känner till så bra. Kansas och Nebraska exempelvis, är två stater med stor svensk invandring. Boken har massor av fina foton och kartor.

5 kommentarer:

vixxtoria sa...

Spännande böcker du valt. Jag har inte läst någon av dem (men något annat av Harding, vill jag minnas). Beijboms bok låter som något jag skulle gilla, så den ska jag komma ihåg och försöka kolla upp vid tillfälle.

Jag tycker definitivt om tanken på att resa i böckernas värld. Det är den bästa sortens resor, om man är hemkär som jag. (Dock gillar jag inte regelrätta reseskildringar, såvida jag inte själv besökt platsen.)

Ingrid sa...

Numera reser jag också mest i böckernas värld. Harding har skrivit tre böcker om romantiken- Och drog likt drömmar bort (om Coleridge, Wordsworth och deras epok), Där döda murar stå (om Lord Byron och hans samtida) (och så En Katedral av färgat glas....) och jodå- jag älskar de engelska romantikerna.

lazy sa...

O, Adonais får mig att rysa. Lustigt sammanträffande - jag håller just nu på med en roman där Byron, Shelley och Keats är första biroller, The stress of her regard av Tim Powers. Jag älskar deras dikter men har också blivit bra på att spåra upp romaner de är med i (Byron är vanligast...).

Ingrid sa...

Tack för tipset- jag är mycket intresserad av all tre (Byron, Shelley och Keats). Jag kan gott tänka mig att Byron är den som "tar mest plats". Såg en filmatiserad version av hans liv för några år sedan (men tyckte att den blev lite seg). Har du flera tips ang. romaner om herrarna ovan tar jag gärna emot!

lazy sa...

Visst har jag fler tips - det blev en hel bloggpost om det!