Veckans magasinsfynd är utan tvekan Bengt Holmströms ” Malmövandringar i författarspår” (2005). Bengt Holmström (1924-2006) var stadsbibliotekarie i Malmö under nära trettio år och i det som kom att bli hans sista bok berättar han om både det nya och det gamla Malmö ( mest om det gamla) och inledningen är nog så vass med citat från Göran Palm (som var ”utsocknes”) och från Hjalmar Gullberg. Krämarstaden vid Öresund med sin pinoblåst från väst, skanderade Palm men sade sig ändå kunna tänka sig att bosätta sig där. Hjalmar Gullberg var betydligt mera nedlåtande mot sin födelsestad.
” I alla frågor förstod man att lugnt och sansat vädja till förnuftet, men ovanligt lite fanns i denna miljö som talade till skönhetssinnet. På diktens Skånekarta var Malmö staden utan traditioner. Visserligen hade där en gång Guds ord från Wittenberg blivit klart och rent predikat, för första gången i provinsen. Inte bara borgarna i kyrkbänkarna skakades av reformatorns vältalighet, både kung och rike hade lyssnat till de nya tonfallen från Malmö. Men sen dess har det i staden inte sagts eller skrivits många ord av evighetsvärde.”
Det är just där, i det gamla, historiska Malmö som jag tänker stanna och läsa om reformatorn, Claus Mortensen, om boktryckaren Oluf Ulricksen och om Christiern Pedersen som gav ut ” Een nøttelig laegebog for fattige oc rige, unge oc gamle” - en bok som innehöll en rad synnerligen oaptitliga recept på diverse örtdekokter och annat ( tyvärr ger Holmström inga exempel så fantasin får flöda fritt). Så kom 1600-talet med krig och elände och försvenskningsprocess som varade långt in på nästa århundrade. Malmö blev sig nog aldrig likt efter det.
Dagens Malmö är en främmande plats för mig som växte upp där i mitten av förra seklet. Det är inte mycket som känns bekant och jag besöker ganska ogärna min gamla hemstad. Då är det en liten tröst att läsa om de svunna tiderna i Bengt Holmströms bok som för övrigt innehåller både kartor och förslag på litteraturhistoriska vandringar.
1 kommentar:
gillar författarvandringar, gärna lokala... i sommar i Cornwall hälsade vi på fem döda författare
Skicka en kommentar