lördag 3 november 2018

Läsinspiration från LIRE


Denna månads LIRE har funnit sin väg till mig, här söder om landsvägen och som vanligt finns det gott om artiklar och boktips att fördjupa sig i. Den skotske poeten Robin Robertson har kommit ut med en roman (hans första) - en berättelse om en sargad krigsveteran från det sista världskriget. Handlingen tilldrar sig i U.S.A. och blir, som jag har förstått det, ett ode till det stora landet i väster men skrivet på prosa ( som måste vara mycket poetisk). Poesi blir sällan översatt ( inte ens när den är utblandad med prosa) så vill man läsa får det bli på originalspråket. Förmodar jag.


Éric Dossert har letat upp över hundra kvinnliga skribenter/författare som idag är bortglömda. ”Cachées par la forêt” är definitivt en bok för mig och så småningom kommer den att hamna på mitt läsbord.

Anne Kerlans bok om Lin Zhao ( en kinesisk Jeanne d’Arc) vill jag gärna läsa. Lin Zhao blev ett av många offer för kulturrevolutionen. Lin Zhao hade modet att våga ha egna åsikter i en tid då det var säkrast att följa den stora strömmen - för detta blev hon fängslad, torterad, våldtagen och till slut avrättad. Anne Kerlan har skrivit Lin Zhaos historia.


2 kommentarer:

Kurt sa...

Robin Robertsons bok var med på bookerpisets kortlista, (och har fått flera andra priser) så den kan nog översättas. Det som talar emot det är att det är en äldre författare som skriver sin första prosabok, förlagen ser kanske ingen större kommande utgivning av prosaböcker från honom!

Ingrid sa...

Kurt: Jag såg att boken fanns på den korta listan men jag undrar ändå jag... tror att det blir som du beskriver i din ”slutkläm”.