fredag 9 november 2018

Dagböcker från 1700-talet

Pastellmålning av Rosalba Carriera. Originalet finns i Toulouse på Fondation Bemberg. (Bilden hittas på Wikimedia Commons ).

Det är inte vilka dagböcker som helst som jag nu kan ta del av i diverse utdrag - Catriona Seth har sammanställt en antologi över de främsta kvinnliga dagboksskrivarna under 1700-talet och det är Frankrike som är i fokus. Det är en omfattande bok på cirka tusen sidor ( med tunt papper så inte så otymplig att hantera). Först ut bland skribenterna är den italienska konstnärinnan Rosalba Carriera och hon berättar om en hektisk tid i Paris år 1721. Carrieras specialitet var miniatyrer i pastell och det skulle visa sig vara ett lyckosamt val. Under den tiden var det populärt att snusa och snuset skulle ju förvaras någonstans - för de bättre bemedlade blev det vackert dekorerade snusdosor och Rosalba Carriera hade verkligen fullt upp. Dagboken är fylld av anteckningar om beställningar och många möten med kungligheter. Den tredje januari till exempel är det Madame de Prie som ska avbildas. Damen i fråga var mätress till Ludvig XV:s regent Louis Henri av Bourbon. Rosalba Carriera lyckades försörja hela sin familj (systrar och mor bland andra) på sitt måleri och hon anlitades även av andra hov. August den starke var en flitig beställare och Carriera vistades också vid det Österrikiska hovet.

Catriona Seths bok kan man bara läsa styckevis - fotnötterna är många och är man nyfiken (vilket jag är) tar läsandet sin lilla tid, men vad gör det när man kan bege sig ut på en tidsresa till ett mycket dynamiskt sekel.
Inga kommentarer: