måndag 15 januari 2018

Uncle Rudolf av Paul Bailey


Året är 1937 och den lille Andrei håller sin pappa hårt i handen. De är på väg med tåg från Rumänien och resans mål är London, men den sista biten kommer Andrei att få färdas ensam. Det är svåra tider och familjen har drabbats av en tragedi men om den får Andrei inte veta något förrän många år senare. Nu går resan mot pappas bror som heter Rudolf och som är en mycket framgångsrik operettsångare i England.

Tåget tuffar fram och så småningom kommer Andrei (som nu blir Andrew) fram till sitt resmål. Allt är nytt och underligt men farbror Rudolf är kärleksfull och tar god hand om sin brorson. Boken
handlar främst om Rudolf och det blir en hyllning från Andrew som ser tillbaka på sitt liv mer än sextio år senare.

Paul Bailey har skrivit en roman om en svår tid i Europas historia och berättelsen vandrar fram och tillbaka mellan olika länder och olika tidpunkter. Det hela är mycket gripande och bitvis också mycket sorgligt. Krig, ond bråd död och drömmar som blir till aska... Rudolf är tecknad med ömsint hand  men också med humor för det kan ha sina sidor att vara snygg och populär. För Andrew blir livet inkapslat i kärlek men för mycket kärlek kan också vara hämmande vilket kommer att visa sig så småningom. Två liv i symbios , en familjehistoria fylld av tragedi, en vandring genom tid och rum och konstens (musikens) hårda villkor - så kanske man kan sammanfatta handlingen.


1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

(hittat även Arkiv for Dansk Litteratur:

https://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/01/las-gratis-aldre-e-bocker.html