tisdag 30 januari 2018

Långsam läsning


George Steiner (fö1929) är litteraturkritiker, lärare, författare, filosof, mästare på språk.. listan kan göras längre. Jag har skaffat Steiners memoarer "Errata" och kommer att läsa mycket långsamt för  det här är ett liv som sträcker sig över en lång tid och över många länder. Steiners föräldrar kom från Österrike men de anade tidigt vad som komma skulle och flyttade till Paris redan under 1920-talet. Det är där George Steiner är född. Så invaderade nazisterna i maj 1940 och det blev ny flykt. Denna gång till USA. Idag är George Steiner bosatt i England. Flera av Steiners böcker finns översatta till svenska men man får nog anlita de större biblioteken om man vill låna.


Hannah Arendt och Mary McCarthy var mycket goda vänner och i "Between Friends" kan man ta del av deras omfattande brevväxling. Det är precis vad jag tänker göra - inom kort.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant, i Göteborg kan jag låna från alla 20 bibliotek hemifrån, hämta och lämna var jag vill, gratis.

Ingrid sa...

Hannele: Du har storstadens fördelar vad gäller bibliotek. I min kommun finns fyra " boktempel" men de är relativt små och kan inte hysa något stort sortiment. Däremot kan man beställa och hämta/lämna var som helst inom kommunen och även här är denna service kostnadsfri. Fjärrlån kostar tio kronor och man ser helst att de lånen sker via Malmö.