lördag 3 december 2016

3. Samsö, den gröna ön

Fotot är lånat

På färjan från Hov (strax söder om Aarhus) till Samsö är "kaeledyr velkomne" men "de skal holdes i snor". Överfarten tar en timma.

På Samsö odlar man - mycket. Här finns grönsaker av alla de slag, frukt och bär. Den mest kända grödan är potatisen - Samsös gula guld . Men- Samsö har också litteraturanknytning. Längst upp i norr på ön ligger Nordby med sin vackra vita 1200-tals-kyrka. På Nordby kyrkogård har författarna Thorkild Hansen och Thorkild Björnvig fått den sista vilan.

Thorkild Hansen slog igenom starkt med "Det lyckliga Arabien"(1962) , en sorglig berättelse om en misslyckad expedition till Jemen under 1700-talet. Den boken har jag i min hylla och den ber om omläsning.

"---även om lyckan blott fanns i de mest fjärran länder och även om resan dit bort blott var möjlig med det största risktagande och till priset av de dyrbaraste offer--- vi skulle nog ändå ge oss åstad med detsamma, det skulle ändå vara lättare för oss att nå den där än på den enda plats där den verkligen finns, den plats som ligger närmare än det närmaste land och som ändå ligger mycket längre bort än det fjärmaste, därför att den platsen inte finns utanför oss, men inne i oss själva. "

Thorkild Björnvig är främst lyriker men hans bok "Pakten" som handlar om hans vänskap med Karen Blixen är kanske mera känd här i Sverige.

"Verden var god,
fyraftensblid til det Fjaerne.
De handled. Forstod.
Alt blev Midte. Vi stod i en Stjaerne. (från diktsamlingen Stjaernen bag Gavlen, 1947).

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

vilka intressanta ställen du hittar! Skulle det inte passa dej att läsa fjorton kvinnliga nobelpristagare nästa år? En utmaning.

Ingrid sa...

Hannele: Det finns många intressanta öar och mycket att upptäcka på dem. Kvinnliga "Nobelister" - jag får fundera på saken.

Mrs Calloway sa...

Thorkild Björnvigs Pakten har jag läst i alla fall för länge sedan

Ingrid sa...

Mrs C: Pakten finns faktiskt på " mitt" bibliotek. Magasinerad- men dock.